vejce

vejce Zdroj: iStock

Podle Rakušanů je toxický fipronil také ve vaječných výrobcích z Polska. Týká se to i Česka?

Rakouská státní Agentura pro ochranu zdraví a bezpečnost potravin (AGES) tento týden potvrdila, že v některých vaječných výrobcích dovezených z Německa, Nizozemska, Belgie a Polska testy prokázaly malé množství toxické látky fipronil. Ta se nesmí podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Skandál kolem fipronilu vypukl v minulých týdnech zejména kvůli výrobcům z Nizozemska a Belgie, kteří ale na český trh toto zboží v podstatě nedodávají. Naopak polských vaječných výrobků je u nás obrovské množství.

„Všechny vaječné výrobky kontaminované fipronilem byly okamžitě staženy z trhu,“ oznámila podle webu The Local rakouská agentura AGES. Podle ní zjištěné množství této zakázané látky bylo ve výrobcích zanedbatelné a proto pro zákazníky „neexistuje žádné zdravotní riziko“. Ve zprávě se také říká, že se jednalo o „špičkové výrobky, které byly vyrobeny v Německu, Nizozemsku, Belgii a Polsku“.

Fipronil byl zatím objeven ve vejcích v 17 evropských zemích a dokonce i v Hongkongu. Miliony vajec byly proto staženy ze supermarketů a orgány Evropské komise nařídily zákaz vývozu a prodeje několika desítkám drůbežářských farem. Problém se týká především Nizozemska a Belgie, kde některé agentury na problém upozornily již loni v listopadu, ale několik měsíců se v podstatě nic nedělo. Zejména Holanďané se tvářili, že žádný problém ani neexistuje.

Česká státní veterinární správa minulý týden vydala toto oficiální prohlášení: „Dnem 10. 8. 2017 se všem provozovatelům potravinářských podniků, kteří v místě určení přijímají vejce vyprodukovaná v Nizozemsku a Belgii nebo vaječné výrobky z vajec vyprodukovaných v Nizozemsku a Belgii, kterými se rozumějí zpracované výrobky získané zpracováním vajec, jejich různých složek nebo melanže nebo dalším zpracováním takto zpracovaných výrobků, nařizuje prokazovat jejich zdravotní nezávadnost, a to laboratorním vyšetřením. Laboratorní vyšetření musí zahrnovat minimálně vyšetření na přítomnost chemické látky fipronil.“

Nic se tam ale nehovoří o Polsku, odkud k nám proudí ze všech zemí EU nejvíce potravin.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Evropská unie sice tvrdí, že spotřebitelé nejsou ohroženi, ale když evropské státy zjistí tuto látku v potravinách, dotyčné výrobky ihned stáhnou z prodeje. Světová zdravotnická organizace naproti tomu uvádí, že při konzumaci ve velkém množství může fipronil poškodit ledviny, játra a štítnou žlázou. Jenže to by ho musel člověk spotřebovat velké množství a vznik problémů je spíše nepravděpodobný.