Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Japonští vědci vynalezli zmrzlinu, která neroztaje ani při pokojové teplotě

Známe to všichni – vyndáte zmrzlinu z nádoby nebo ji necháte kdekoli při pokojové teplotě a ona samozřejmě roztaje. Proto také tuto pochoutku lidé ihned zkonzumují. Vědci z Univerzity Kanazawa ve stejnojmenném japonském městě ale tvrdí, že znají způsob, jak zmrzlina neroztaje ani za několik hodin.

Vědci z Kanazawy podle japonských médií říkají, že provedli mnoho testů a jejich zmrzlina se skutečně nerozpustí. Dokazují to i ve svém obchodě v tomto městě, kde ji prodávají.

Média byla samozřejmě k podobným výrokům původně velmi skeptická a provedla několik jednoduchých testů. Redaktorka velkého a respektovaného japonského deníku Asahi Šimbun si zakoupila „novou“ zmrzlinu a prostě ji nechala na sluníčku, kde teplota dosahovala v tu chvíli 28 stupňů. S výrobkem se v podstatě nestalo nic, zachoval si svůj tvar. Může tak podle odborníků vydržet až tři hodiny.

Jak je to možné?

Vysvětlení se podle vědců z Univerzity Kanazawa nachází v polyfenolech, což jsou chemické sloučeniny, které se nacházejí v rostlinách.

Japonci upravili při testech zmrzlinu právě pomocí injekcí s polyfenolovou kapalinou, kterou získali z jahod. Ta má vlastnosti, díky nimž je obtížné oddělit vodu a olej. To způsobí, že naše oblíbená pochoutka se hned nerozpustí.

„Zmrzlina si tak zachová svůj původní tvar daleko déle, než je obvyklé,“ říká profesor farmacie Tomisiha Ota z Kanazawské univerzity.

První obchod s tímto výrobkem byl otevřený v dubnu a zatím se prodávají zmrzliny s čokoládovou, vanilkovou a jahodovou příchutí. Jak chutnají, o tom zprávy nehovoří.