Video placeholde

Zemřel japonský herec Nakadžima. Jako první na sebe oblékl kostým Godzilly

Ve věku 88 let zemřel v pondělí japonský herec Haruo Nakadžima, který oblečený do gumového kostýmu ztvárnil slavné filmové monstrum Godzilla v původním snímku z roku 1954. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na hercovu dceru.

Sonoe Nakadžimová agentuře AP řekla, že její otec byl minulý měsíc hospitalizován a v pondělí podlehl zápalu plic.

Nakadžima původně vystupoval jako kaskadér v samurajských filmech, než přijal roli Godzilly ve snímku japonského režiséra Iširó Hondy. Ten jako první natočil příběh o zmutované příšeře, jež ničí města máchnutím svého obřího ocasu.

První kostým Godzilly, který Nakadžima oblékal, vážil 100 kilogramů. V převleku bylo nesmírné horko a téměř se v něm nedalo dýchat, takže bylo třeba zavést dovnitř trubičku pro přívod vzduchu, popsal herec v minulosti.

Aby postava Godzilly působila realisticky, bylo podle Nakadžimy důležité, aby se v kostýmu uměl dobře pohybovat. V rozhovoru z roku 2014 prohlásil, že chodil do zoo studovat pohyby slonů a medvědů.

Film režiséra Hondy měl v poválečném Japonsku, jediné zemi vystavené jadernému bombardování, velký ohlas. Nestvůra z prehistorických časů Godzilla byla probuzena k životu právě jadernými pokusy. Na plátna kin přitom přišla zmutovaná příšera v době, kdy Spojené státy uskutečnily na pacifickém atolu Bikini zkoušku své vodíkové pumy a první snímek o monstru měl mimo jiné varovat před další jadernou zkázou hrozící lidstvu.

Následovala řada dalších snímků, v nichž Godzilla bojovala s neméně slavným King Kongem a dalšími monstry, přičemž až do roku 1972 oblékal její kostým vždy herec Nakadžima. Příběh o Godzille se později dočkal mnoha filmových zpracování také v Hollywoodu.