Sedačky v autubusu při troše fantazie připomínaly ženy v burkách.

Sedačky v autubusu při troše fantazie připomínaly ženy v burkách. Zdroj: Twitter

Zahalené muslimky? Ne, sedačky v autobusu. Norské nácky vyděsila nevinná fotka

Kam až může zajít ztráta rozumu z ideologické zaslepenosti, ukázala aktuální živá kauza z Norska. V uzavřené facebookové skupině odpůrců islámu a imigrace vyvěsil vtipálek fotografii prázdných sedadel z autobusu hromadné dopravy. Při troše fantazie připomínala ženy v burkách. Zanedlouho měl nevinný snímek spoustu sdílení a řadu zděšených komentářů o terorismu, kulturní invazi, náložích pod oblečením a tak vůbec, dál už to asi znáte.

Sám autor Johan Slattavik fotku zveřejnil jako vědomou provokaci. Na svém profilu později celou kauzu, o níž psal už i třeba americký Washington Post, označil za nevinný trolling. Na virtuální žert mu skočily desítky členů skupiny Fedrelandet viktigst (Vlast na prvním místě). Ti v komentářích psali například: „Čekal jsem, že to tu bude takhle vypadat v roce 2050. Ale ono se to děje TEĎ!!!“ Výjev zahalených žen označovali za „tragický a strašidelný“.

Umístěním fotky do protiimigrační skupiny vyvolával Slattavik domnění souvislosti s nedávno přijatým zákonem norské vlády. Ten zakazuje nošení burek a nikábů ve školkách, školách a na univerzitách. Kabinet koalice konzervativců s Pokrokovou stranou udělal svým opatřením z Norska první skandinávskou zemi, v níž je nošení burek zákonem omezeno.

O zahalování žen a jiných tématech souvisejících s migračním problémem se tudíž v Norsku, ostatně jako po celé Evropě, vede velmi živá debata. Ve zmíněné skupině právě na nový zákon napálení nacionalisté naráželi: „Vypadá to skutečně děsivě, zákaz je na místě. Nikdy nemůžeme vědět, kdo se pod tím skrývá, mohou to být teroristé se zbraněmi,“ komentoval další z nich.

A ještě jeden povedeně bizarní komentář: „Dostaňte je z naší země, vypadají jak složené deštníky. Žijeme v děsivých časech.“

Skutečně virálním se příspěvek stal až ve chvíli, kdy screenshoty komentářů z uzavřené skupiny umístil na svůj facebook Nor Sindre Beyer. Jak sdělil norskému deníku Nettavisen, radikální skupinu sledoval po delší dobu. Z jeho profilu fotky sdílelo k úternímu večeru 1705 lidí. Autor fotografie Slattavik, jenž s podobným zájmem nepočítal, řekl serveru Washingtonpost.com, že ji sdílel z nudy a reakcím se upřímně zasmál.

Sedačky jako ženy v burkách.Sedačky jako ženy v burkách.|Twitter

Kauza děsivých invazívních křesílek je úsměvný příklad situace, kdy může být člověk rázem za hlupáka díky názorově zkreslenému vnímání světa. Sdílení „skandálního“ obrázku nebo videa, na kterém je něco jiného, než podle šiřitele být má, se ale občas povede i českým médiím a politikům.

Nejmenovaný bulvární server například nedávno publikoval video, na němž údajně romští lupiči kradou televizi z čekárny ostravské nemocnice. Video ve skutečnosti pocházelo z Chile, jak mohlo bystrému čtenáři dojít ze španělských nápisů v čekárně.

Něco podobného se stalo i jednomu populárnímu politikovi a kandidátovi do podzimních voleb, který na svém facebooku sdílel fotku s tentokrát skutečnými zahalenými ženami. Podle něj pocházela ze zahájení mistrovství světa žen v šachu, v reálu byl snímek čtyři roky starý, pořízený na tiskovce k jmenování íránského ministra zahraničí.

Autor fotky z norského autobusu k její publicitě dodal, že chtěl poznat a ukázat hranici mezi oprávněnými obavami z migrační vlny a obyčejným vizuálním rasismem. To se mu povedlo dokonale, norští náckové mají z potupy kabát. Nebo spíš sedačku?