Americký prezident Donald Trump vyrazil do Francie, kde ho přivítal Emmanuel Macron

Americký prezident Donald Trump vyrazil do Francie, kde ho přivítal Emmanuel Macron Zdroj: Reuters

Přílet Donalda Trumpa s manželkou Melanií do Francie
Vojenská přehlídka v Paříži: Trump na tribuně mával i salutoval americkým vojákům
Tim Cook (Profimedia)
4
Fotogalerie

Trump: Apple postaví v USA tři velké továrny, slíbil mi to Tim Cook

Generální ředitel společnosti Apple Tim Cook slíbil postavit ve Spojených státech tři velké továrny, řekl pro Wall Street Journal americký prezident Donald Trump. Neupřesnil ale, kde by měly stát, ani kdy se má začít s jejich výstavbou. Apple se ke zprávě zatím nevyjádřil, o záměru investovat v USA už ale Cook dříve hovořil.

"Mluvil jsme s ním (Cookem), slíbil mi tři velké továrny - a to opravdu velké," prohlásil Trump.

Cook v květnu uvedl, že Apple plánuje vytvořit fond, který bude mít k dispozici jednu miliardu dolarů (22,4 miliardy Kč) a který bude investovat do amerických společností zabývající se pokročilou výrobou. Firma chce také financovat programy zaměřené na výuku psaní počítačového kódu pro tvorbu aplikací.

Trump v průběhu předvolební kampaně kritizoval Apple za to, že vyrábí většinu svých produktů v Číně. V lednu pak řekl, že chce firmu přesvědčit, aby vyráběla v USA.

Trump rovněž uvedl, že společnost Foxconn, která je hlavním dodavatelem Applu, plánuje v USA postavit velkou továrnu. Stát by mohla ve Wisconsinu. Foxconn minulý měsíc oznámil, že investuje více než deset miliard USD do továrny na výrobu displejů v USA.

Výstavba tří výrobních závodů by byla pro Apple nebývalým rozhodnutím. Firma teď vlastní pouze jednu továrnu, a to v irském Corku, která funguje od roku 1980 a využívá výhod nižších daní ze zahraničních zisků. Apple v současnosti při výrobě přístrojů iPhone, iPad a Mac spoléhá na smluvní výrobce, jako je Foxconn, Pegatron, Wistron a další.

Apple pod Cookovým vedením také vytvořil jeden z nejdokonalejších dodavatelských řetězců, převážně v Asii, kde získává součástky, počínaje čipy až po paměti. Posílají se do výrobních továren v Číně, kde se montuje ročně více než 200 milionů iPhonů. Apple díky tomu mohl dosáhnout hrubé ziskové marže, což je pozorně sledovaný ukazatel ziskovosti, kolem 38 procent a na celosvětových ziscích z prodeje chytrých telefonů se firma podílí více než 90 procenty, uvedl WSJ.

Profesor Syracuské univerzity v New Yorku Jason Dedrick, který se zaměřuje na globalizaci v informačních technologiích, v prosinci uvedl, že pokud bude Apple nucen přesunout výrobu do USA, bude to pro něj znamenat znevýhodnění v konkurenci s firmami jako je Samsung Electronics. Odhadl také, že montáž iPhonů v USA zvýší výrobní náklady na jeden přístroj o 30 až 40 dolarů. Pokud by se součástky jako procesory, paměti nebo displeje vyráběly rovněž v USA, cena by se zvýšila o 80 dolarů (1790 korun).