Kolik procent lidí věří v Boha v jednotlivých státech střední a východní Evropy.

Kolik procent lidí věří v Boha v jednotlivých státech střední a východní Evropy. Zdroj: Mapa: Pew Research Centrum

Češi jsou naprostí neznabozi. Podle studie většinově nevěříme ani v nebe, peklo či existenci duše

To, že Češi jsou k náboženství mimořádně chladní, se ví již dlouho. Na rozdíl od jiných národů ale nevěříme jen církevním institucím, ale většinově ani v samotnou existenci Boha, nebe nebo pekla. Významný americký think tank Pew Research Centrum uskutečnil rozsáhlé šetření v 18 státech zemí střední a východní Evropy a podle něj je Česká republika v těchto věcech dokonce naprostým extrémem.

Například v Boha podle této studie věří pouze 29 procent obyvatel Česka. Ovšem v Polsku, na Ukrajině či v Chorvatsku je to 86 procent lidí, v Rusku 75 procent a například v Maďarsku 56 procent obyvatel. Nejblíže k nám v tomto případě mělo z osmnácti zjišťovaných zemí Estonsko, jenže i tam věří v Boha 44 procent lidí.

Navíc 72 procent Čechů odpovědělo, že se neidentifikuje s vůbec žádnou náboženskou skupinou. Což je také ve světě nebývalé číslo. Něco podobného vidíme například v některých částech východního Německa a Číně, kde víru dusil či dusí podobně jako kdysi u nás komunistický režim.

Třeba v USA se také většina dospělých lidí nehlásí dnes otevřeně k žádné náboženské skupině, ale přesto až 61 procent obyvatel tvrdí, že věří v Boha.

Vysvětlení chladu k náboženství v České republice lze podle odborníků hledat v historii. Jednak to byla situace za první Československé republiky, kdy vlivný prezident Masaryk měl k náboženství velmi specifický vztah, který neodpovídal klasickým představám. Také často kritizoval samotný katolicismus, přestože to byla v zemi nejrozšířenější víra. Komunistický režim pak náboženské cítění likvidoval na všech frontách. A podle zjištění Pew Research Centrum 79 procent českých rodičů dnes neříká dětem o náboženské víře vůbec nic, nevedou je k ní. Tomu pak odpovídají i publikovaná čísla.

Důsledkem toho je například to, že v Česku ve srovnání s jinými zeměmi je i nebývale vysoká míra podpory potratů.

Obrovské rozdíly ale existují i ve víře v některé nehmatatelné věci, s kterými náboženství tradičně operuje. Například v peklo věří podle průzkumu pouze 19 procent Čechů, zatímco v ostatních 17 zemích střední a východní Evropy činí průměr 54 procent. V nebe věří u nás 27 procent lidí, jinde je průměr 59 procent. O něco lepší to je u zázraků, ke kterým se kloní 37 procent Čechů, v ostatních zkoumaných státech to bylo procent 60. A pokud jde o existenci samotné lidské duše, tak v tu věří jen 44 procent Čechů, ale až 73 procent Středoevropanů a Východoevropanů.

Češi mají také podle Pew Research Centrum nejenom většinově odmítavý vztah k náboženství, ale také si více než polovina z nás (konkrétně 55 procent) myslí, že náboženské instituce jsou zaměřené především na peníze a moc. A až 42 procent Čechů se domnívá, že církve jsou až příliš zapojené do politiky. Protože to pravda není, je otázkou, proč takový názor u veřejnosti pořád přetrvává.