Uprchlíci ve Vídni.

Uprchlíci ve Vídni. Zdroj: Bwag (CC BY-SA 4.0)

Dřevěná loď s těmi šťastnějšími, kteří se nerozbili o skály ostrova ani nepotopili na širém moři, je v pořádku pobřežní hlídkou dopravena do přístavu Lampedusa
Do Mosulu přijel slavit irácký premiér, islamisté už jsou skoro poraženi
2
Fotogalerie

Výroční zpráva USA o terorismu: Islámský stát využil toky uprchlíků k přesunu svých lidí

Islámský stát v Sýrii i Iráku je v hluboké defenzivě. Prudce se snižuje i jeho aktivita na Twitteru, objevuje se méně propagandistických i hrůzostrašných videí. Jak ale upozorňuje výroční zpráva amerického ministerstva zahraničních věcí, která byla zveřejněna ve středu, tato radikální organizace přesunula nejenom část svých aktivit, ale i lidí do jiných zemí. V případě Evropy k tomu využila také migraci.

Americké ministerstvo zahraničí vydává každý rok takzvaný „Country Reports on Terrorism“. Ten letošní má 445 stran, byl zveřejněn ve středu a obsahuje mnohá varování, která se týkají i Evropy.

Zpráva kromě jiného například upozorňuje, že některé operace Islámského státu prováděli loni jednotlivci, kteří nebyli schopni či neměli možnost cestovat na Blízký východ a „místo toho uskutečnili útoky ve svých domovských zemích“. Pro Evropu varovně dodává: „Islámský stát se snažil využít toky uprchlíků a migrantů, aby zamaskoval cesty svých činitelů, což způsobilo poplach, ale vedlo také k větší ostražitosti v mnoha cílových zemích.“

Dokument také konkrétně zmiňuje teroristické útoky v Bruselu, Paříži a Istanbulu, kterých se dopustili lidé za pomoci Islámského státu, nebo jím byli alespoň inspirováni.

„Country Reports on Terrorism“ také vyjmenovává více než 20 evropských zemí (Česká republika mezi nimi není) a podrobně popisuje jejich boj proti terorismu, islamismu a opatření, která se dotýkají i migrace. Z několika míst zprávy plyne, že problém islámského radikalismu je skutečně reálný také v některých státech Evropy.

Upozorňuje také, že vzhledem k mnoha vojenským porážkám Islámského státu v Sýrii a Iráku se část jeho aktivit postupně přenáší do jiných zemí, zejména tam, kde má své deklarované pobočky. Například do Afghánistánu, Jemenu, Egypta, Saúdské Arábie či Nigérie.   

Za státní sponzory světového terorismu pak nová zpráva považuje především Írán, Sýrii a Súdán.


Celou novou zprávu o terorismu ve světě najdete ZDE