Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

To nemá v Evropě obdoby: Ve Švýcarsku ve více než polovině nových manželství figuruje cizinec

Zatímco v mnoha zemích Evropy se v posledních letech vášnivě řeší, co s nově příchozími cizinci, tak ve Švýcarsku, které je z našeho pohledu konzervativní, tvoří lidé, kteří se narodili v zahraničí, už více než třetinu obyvatel. A minulý rok bylo pouze 47 procent nových manželství takových, které vytvořili dva Švýcaři.

Švýcarský statistický úřad ve své zprávě v minulých dnech uvedl, že v roce 2016 v 16 procentech případů vstoupili do manželství dva cizinci a v 37 procentech reprezentovali cizinci polovinu páru. Podobný vývoj nelze zaznamenat nikde jinde v Evropě.

Cizinci dnes tvoří až 25 procent obyvatel země helvetského kříže. Jsou to lidé, kteří nemají švýcarský pas, ale disponují povolením k trvalému pobytu. Ale dalších kolem 900 tisíc osob, kteří už švýcarské občanství mají, se také narodili v zahraničí. Země má v současnosti 8,5 milionů obyvatel.

Například v některých velkých městech, v Ženevě či v Basileji, dosáhl loni počet svateb, které zahrnovaly alespoň jednoho cizince, dokonce více než 70 procent všech uzavřených manželství.

Přestože také přistěhovalectví bylo v posledních letech ve Švýcarsku předmětem mnoha sporů, počet cizinců v zemi nadále stoupá. Kritizuje to především nejsilnější politický subjekt státu – Švýcarská lidová strana.

Z více než dvou milionů cizinců, kteří nevlastní švýcarské pasy, je kolem 300 tisíc Italů a přibližně stejný počet Němců. Kolem 270 tisíc je Portugalců. Zhruba 115 000 osob představují Francouzi. Celkem 300 tisíc lidí jsou obyvatelé někdejší Jugoslávie, hlavně Srbové, Kosované a Makedonci. Ve Švýcarsku žije i kolem 75 tisíc Turků.

Na rozdíl od jiných evropských států není zatím ve Švýcarsku větší problém s muslimským radikalismem, i když k islámu se hlásí kolem 6 procent obyvatel a to jsou téměř výhradně cizinci. Švýcaři v roce 2009 v referendu zakázali u mešit (těch je v zemi kolem dvou set) stavět nové minarety. V kantonu Ticino byl také v referendu odhlasován zákaz nošení muslimských burek na veřejných místech, ale v jiných kantonech a na národní úrovni to neprošlo, i když se o tom hlasovalo.