Donald Trump - ilustrační snímek.

Donald Trump - ilustrační snímek. Zdroj: ČTK

Šachy kolem cesty Trumpa do Británie. Státní návštěva až příští rok, starosta Londýna je úplně proti

Zatímco v Polsku přivítali minulý týden amerického prezidenta Donalda Trumpa s velkou pompou, cesta do Velké Británie, která je považována za největšího a nejtradičnějších spojence USA, se komplikuje. Přes původní očekávání se státní návštěva Trumpa ve Spojeném království odložila až na příští rok a starosta Londýna Sadiq Khan vyzval vládu, aby ji úplně zrušila.

Britská premiérka Theresa Mayová byla přitom v lednu po inauguraci Trumpa vůbec prvním zahraničním státníkem, který nového prezidenta v Bílém domě ve Washingtonu navštívil. Několik týdnů se pak hovořilo a psalo o tom, že prezident USA pojede v létě na pozvání královny Alžběty II. na státní návštěvu do Británie. Mělo se tak stát po summitu skupiny G20 v německém Hamburku, který se konal minulý týden. Jenže Trump do Británie nejel, byl naopak v Polsku, kde přednesl projev o Evropě.

Noviny The Guardian už v červnu s odvoláním na britské diplomatické zdroje napsaly, že Donald Trump přijede na státní návštěvu až příští rok. Washington také čekal na to, zda bude Mayová vůbec premiérkou. Pokud se nějaká návštěva uskuteční letos, měla by být pouze neoficiální. Termín sdělen ale nebyl.

Úřady i politici v Británii se také obávají velkých demonstrací, které by návštěva mohla vyvolat. Podle nepotvrzených zpráv prý proto dokonce Mayová původně vůdci Spojených států navrhovala, ať se setká s královnou Alžbětou II. na jejím skotském zámku Balmoral a ne v Londýně.

Mezitím londýnský starosta Sadiq Khan vyzval vládu, aby Trumpovu cestu zrušila úplně, protože americký prezident nevhodně komentoval teroristické útoky v Manchesteru a Londýně.

Brity popudilo zejména to, že po květnovém teroristickém útoku v Manchesteru, při kterém zahynulo 23 lidí a 250 jich bylo zraněno, se objevily v amerických médiích úniky informací z vyšetřování. Starosta Manchesteru Andy Burnham tehdy uvedl, že si na ně stěžoval u amerického velvyslance. „Byl jsem ujištěn, že to skončí. Neskončilo. Je to arogantní, špatné a neuctivé,“ řekl pak.

Britové sdílejí informace tajných služeb s USA, Kanadou, Austrálií a Novým Zélandem v rámci dohody UKUSA, které se někdy říká program Pět očí. Podle odborníků na protiteroristický boj je někdy nesmírně důležité, aby se jména podezřelých nedostala do médií. Policii to umožní získat moment překvapení a pozatýkat pachatelovy možné komplice.

K dalším sporům ale došlo kolem červnového teroristického útoku v britské metropoli. Trump tehdy na Twitteru napsal: „Nejméně sedm mrtvých a 48 zraněných při teroristickém útoku a starosta Londýna říká, že není důvod k poplachu!“

Podle Khanova mluvčího ale šéf Bílého domu vytrhl starostova slova z kontextu, neboť ten se tímto výrokem vyjadřoval k citelnému zvýšení policejní přítomnosti v ulicích metropole. Khana se zastali i britští politici napříč politickým spektrem.

Proti americkému prezidentovi pak tvrdě vystoupila například i slavná britská spisovatelka J.K. Rowlingová. autorka Harryho Pottera. Ta napsala: „Říká se tomu vůdcovství, Donalde. Teroristé byli mrtví osm minut poté, co policie přijala první hlášení. Až budeme potřebovat panikářského vejtahu, tak zavoláme.“

Kdy Trump tedy navštíví nejvýznamnějšího spojence, není zatím známo.