Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Nelegální přechody hranic a chaos na japonských dálnicích. Jaký byl rok s pokémony

Před rokem vyrazily na svou virtuální misi pokémoni. Za pouhý týden od spuštění vydělala hra Pokémon GO jen v USA, na Novém Zélandu a v Austrálii přes 14 miliónů dolarů. Několik dní poté, co se stala přístupnou i pro zbytek světa, se zisky rozrostly v průměru na neuvěřitelných 10 miliónů amerických dolarů (zhruba 241 miliónů Kč) denně. Na udílení videoherních cen The Game Awards za rok 2016 získalo Pokémon Go první místo v kategoriích Nejlepší hra na mobil a Nejlepší rodinná hra. Po dvanácti měsících má aplikace sotva polovinu příznivců. Jaký byl rok s pokémony?

Finančně těžilo (a stále těží) Pokémon Go hlavně z on-line nákupů itemů (pomůcek), pomáhajících hráčům rychleji se ve hře stát silnějšími. Aplikace je jinak zdarma. Během několika dní po vydání ji používalo srovnatelné procento populace jako Twitter. V porovnání s denním využíváním hra tuto sociální síť dokonce už v červenci 2016 předběhla. Hned následující měsíc dosáhlo Pokémon GO sto miliónů instalací po celém světě.

Prodejci mobilních telefonů zaregistrovali velký nárůst poptávek po přístrojích s nejnovějším systémem Android. Zřejmě právě z toho důvodu, že si i majitelé slabších telefonů chtěli vyrazit do přírody chytit svého pokémona.

Podle lednového průzkumu, jenž vycházel ze sledování majitelů fitness náramků, se průměrný počet kroků u hráčů jen v USA zvýšil o 1473 za den. Výzkumníci tedy odhadovali, že Američané měsíčně díky aplikaci ušli o 144 miliard kroků více.

A děly se i jiné věci.

Ruský blogger Ruslan Sokolovskij například natočil pro své účely video z pravoslavného chrámu, kde chytal pokémony. Byl proto stíhán pro extremismus a urážení citu věřících. Mladík si za své jednání nakonec vysloužil tři a půl roku vězení.

Dvě náctileté Kanaďanky omylem při hraní hry překročily bez povolení hranice Kanady a vše museli vysvětlovat až jejich rodiče. Bylo potvrzeno i několik vloupání na cizí pozemek jen z důvodu chycení pokémona. Hra způsobila také mnoho zmatků na silnicích. Řidiči byli schopni zastavovat uprostřed dálnic, jen aby jim neunikl vzácný pokémon. Například v Japonsku evidovali už k 22. červenci – tedy necelý měsíc od spuštění hry – 79 dopravních nehod, v nichž hrálo roli Pokémon GO.

I proto vývojáři zaměřili nejvíce updatů právě na bezpečnost. Aby bylo jasno. Kromě chytání samotných pokémonů mohou hráči nacházet také vajíčka, ze kterých se po určitém počtu nachozených kilometrů příšerka vylíhne. Ačkoli byla tato skutečnost ze začátku považována za obrovskou výhodu hry, jež vytáhne mladé lidi od počítačů do přírody, pravděpodobně právě lenost je důvodem úpadku. Když byla vývojáři nastavena pravidla zamezující chytání pokémonů v autě (při rychlosti větší než 15 km/h), nastal problém. Zlenivělí lidé opět usedli ke svým obrazovkám a sledovali raději, jak příšerky loví youtubeři.

Skuteční fanoušci zdravého životního stylu a japonských kreslených seriálů se však Pokémon GO drží dodnes. Tvůrci dále pracují na aktualizacích, udržují si poměrně vysoký počet příznivců, snaží se plnit požadavky hráčů. Nejde o totální úpadek.

V současné době se v takzvané gymy (místa, kde mohou hráči nachytané pokémony trénovat a soupeřit s nimi) proměnilo okolo 3000 McDonaldů po celém světě, přes 15 000 školních budov a téměř každá socha ve vašem okolí se pravděpodobně stala pokéstopem (místem, kde mohou hráči získat pro své pokémony určité bonusy).

Přestože si to tedy neuvědomujete a ačkoli hráčů již není tolik jako v první vlně, pokémoni jsou stále všude kolem nás.

Autorka je studentkou Akademie žurnalistiky a nových médií