Summit G20 v Hamburku provázejí bouřlivé demonstrace

Summit G20 v Hamburku provázejí bouřlivé demonstrace Zdroj: Christoph Hardt/ČTK

Násilné protesty na summitu G20: Zapálená auta a 159 zraněných policistů

Při protestech proti summitu zemí G20 v Hamburku bylo dosud zraněno 159 policistů. Na některé demonstranti zaútočili i molotovovými koktejly nebo praky, uvedla policie. Zatčených bylo krátce po poledni 45. Některé spolkové země už Hamburku přislíbily další policejní posily.

V severoněmeckém Hamburku začal dnes dvoudenní summit zemí G20. Kromě boje proti terorismu, který byl na pořadu jednání dopoledne, se dnes budou vrcholní představitelé dvaceti velkých ekonomik a jejich hosté věnovat také ochraně klimatu či volnému obchodu.

Proti vrcholné schůzce demonstrují v ulicích odpůrci globalizace, násilné střety mezi policií a demonstranty si dosud vyžádaly zranění více než 150 policistů a neupřesněného počtu protestujících. Hamburská policie už kvůli protestům do města povolala posily. Na okraj summitu se poprvé od zvolení sejde americký prezident Donald Trump se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Do  města by mělo dorazit 240 policistů z Meklenburska-Předního Pomořanska a po dvou stovkách strážců zákona z Bádenska-Württemberska, Bavorska a Šlesvicka-Holštýnska. Hamburk o posily požádal kvůli pokračujícím střetům s demonstranty přesto, že je ve městě už nyní kolem 20.000 policistů.

Čtvrteční a dnešní násilnosti a výtržnosti, při nichž shořely desítky aut, si vyžádaly řadu zraněných na obou stranách. Demonstranti zatím jejich počet neupřesnili. Policie dnes informovala o jednom těžce zraněném strážci zákona. Na twitteru zveřejnila také fotografii krvavé rány, kterou jednomu z policistů způsobil střela z praku.

Demonstrace ovlivnily i doprovodný program partnerek a partnerů jednajících státníků, který se musel změnit. Manželka amerického prezidenta Trumpa Melania dokonce kvůli protestu nemohla opustit hamburskou vilu, v níž přebývá.