Celková plocha ledovce se odhaduje na 6600 kilometrů čtverečních

Celková plocha ledovce se odhaduje na 6600 kilometrů čtverečních Zdroj: Profimedia

Na Antarktidě se odtrhává obří ledovec vysoký 200 metrů, je velký jako náš kraj Vysočina

Evropská kosmická agentura pozoruje pomocí své družice CryoSat2 právě probíhající pozoruhodný proces na Antarktidě. Od tohoto kontinentu se odtrhává obrovská masa ledu, která je vysoká kolem 200 metrů a její celková plocha by měla být velká jako celý český kraj Vysočina. Unikátní sledování z vesmíru umožňují nejmodernější technologie.

Obrovský ledovec se má utrhnout na východě Antarktického poloostrova a měl by pak plout Weddellovým mořem. Celková plocha zmrzlé masy je odhadována na 6600 kilometrů čtverečních, což je jen o něco méně, než má celý kraj Vysočina, jehož rozloha je 6795 kilometrů čtverečních.

Pro pozorování celého procesu je využívána evropská družice CryoSat2, která byla vypuštěna na oběžnou dráhu Země v dubnu 2010. Na její palubě je instalovaný systém Siral, což jsou radarové altimetry schopné z vesmíru měřit i plovoucí led v oceánech. Tato zařízení byla konstruována pro zmapování světových zásob ledu a daří se jim to s mimořádnou přesností.

Podle těchto měření by měl mít odtržený ledovec průměrnou tloušťku 190 metrů, ale jeho největší ponor bude až 210 metrů. Masa ledu viditelná nad hladinou bude pak vysoká kolem 30 metrů.

Protože podobné kolosy plují vodami i několik let, bývají nebezpečné pro námořní dopravu. Na rozdíl od dob legendárního Titaniku, který poslala ke dnu ledová kra, dnes lze pohyb podobných těles přesně sledovat a informace jsou následně předávány lodím, aby se mohly vyhnout srážce.

Část kolosu podle vědců, které citovala britská BBC, zastaví dno oceánu u samotné Antarktidy, protože voda je zde mělká a ledovec po odtržení narazí na dno, ve kterém vyvrtá obrovské koryto. Až pak popluje dál.

Evropská kosmická agentura má kromě CryoSatu2 i další družice, které společně dokážou vyhodnocovat informace z Antarktidy už po půl hodině. Odtržení ledovce tak bude zaznamenáno prakticky v reálném čase, jelikož proces probíhá velmi pomalu.