Jackie Chan při předávání Oscara. V pozadí jeho filmový parťák Chris Tucker

Jackie Chan při předávání Oscara. V pozadí jeho filmový parťák Chris Tucker Zdroj: Profimedia.cz

Čínská kina pouští před filmy propagandu, hraje v ní Jackie Chan

Čínská kina začala před filmy pouštět několikaminutové propagandistické klipy. Vystupuje v nich i hvězda akčních snímků Jackie Chan. S odvoláním na čínská státní média o tom informovala agentura AFP.

Promítání ideologických videí nařídila Státní správa pro záležitosti tisku, vydavatelství, rozhlasu, filmu a televize (SAPPRFT). Klipy vysílané od 1. července opěvují "socialistické hodnoty". Čínu přitom řada odborníků označuje za zemi, kde panuje tvrdý, takzvaný dickensovský kapitalismus, který byl v Evropě v 19. století.

Videa také oslavují "čínský sen," představu vzmáhající se Číny prosazovanou současným prezidentem Si Ťin-pchingem. "Nezáleží příliš na tom, co děláte. Jakmile respektuje zemi, společnost, národ a rodinu, pomůžete nám realizovat čínský sen," hlásá jeden z klipů podle čínského státního listu Global Times. Noviny zároveň citují nejmenovaného zaměstnance kina, jenž tvrdí, že mnozí diváci chodí do sálu pozdě, aby na ideologii nemuseli koukat. Jiní si prý pak stěžují.

„Cílem je pomoci veřejnosti lépe pochopit a přijmout zásady a politiku (vládnoucí komunistické) strany,“ napsal Deník pekingské mládeže.

V klipech vystupuje i hongkongský herec Jackie Chan známý z akčních komedií jako Čínský zvěrokruh. Ten loni obdržel čestného Oscara. Patří také mezi klienty panamské firmy Mossack Fonseca, která stojí v centru kauzy možných daňových úniků a dalších deliktů prominentů z celého světa.

Si Ťin-pching po nástupu k moci v roce 2012 zintenzivnil ideologické kampaně k mobilizaci společnosti, připomněla AFP. Umělecké a kulturní kruhy mají projevit "pozitivní energii" ve službách vlasti.