Emmanuel Macron

Emmanuel Macron Zdroj: EPA

Terorista chtěl zabít francouzského prezidenta Macrona v den výročí dobytí Bastily

Francouzská policie zatkla a obvinila třiadvacetiletého muže, který měl při atentátu zabít nového francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Údajně pravicový terorista hodlal zaútočit na slavném pařížském bulváru Champs-Elysées během každoroční slavnostní přehlídky, která se koná na výročí dobytí Bastily (toto vězení bylo symbolem despocie francouzské monarchie) v roce 1789.

Zatčený muž pochází z předměstí Argenteuil nedaleko Paříže a podle francouzských médií byl obviněn z terorismu a pokusu o spiknutí. Zprávy následně potvrdil i soud.

Obviněný se dostal do hledáčku policie, když na černém trhu sháněl samopal Kalašnikov. Na stopu se mu vyšetřovatelé dostali poté, co byl jeden jeho online rozhovor nahlášen provozovatelem sociální sítě úřadům. Pak byl sledován a následně vyslýchán. Údajně se k přípravě pokusu o atentát na prezidenta přiznal.

Z přípravy teroristického činu byl oficiálně podle agentury AFP obviněn v sobotu. Už počátkem roku 2016 byl odsouzen za „podporu terorismu“. Tehdy se ale mělo jednat pouze o slovní vyjádření a trest byl malý.

Podle francouzských médií ale neměl být Macron jeho jediným cílem. Muž prý hodlal útočit i na „Araby, Židy, černochy a homosexuály“.

Na „Den Bastily“ se už v roce 2002 pokusil neonacista Maxime Brunerie zavraždit bývalého prezidenta Jacquese Chiraka.

Přehlídka na výročí dobytí Bastily se koná na pařížské třídě Champs-Elysées, která byla v minulých měsících místem hned dvou teroristických útoků zaměřených na policisty.