Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Překvapení ze Švýcarska: Část lidí už nechce na školách francouzštinu, preferují angličtinu

Švýcarská konfederace je výjimečná i tím, že v zemi jsou uznány čtyři národní jazyky – němčina, francouzština, italština a retorománština. Jenže v některých německy hovořících kantonech probíhají referenda a legislativní proces, který by francouzštinu vystrnadil ze základních škol a nahradil ji angličtinou, která se učí prakticky všude tak či tak. Podobně velké pnutí předtím ve Švýcarsku neexistovalo.

Ve středu například parlament v německy mluvícím kantonu Thurgau na severu Švýcarska hlasoval ve druhém čtení o tom, zda ponechá francouzštinu jako povinný druhý národní jazyk na základních školách. Překvapivě řekl, že ano, i když poměr hlasů byl velmi těsný – 62 ku 60. Přitom v květnu, v prvním čtení zákona, byla francouzština vyřazena.

Problematika výuky jazyků se v minulosti tak dramaticky ve Švýcarsku neřešila a navíc Federální vzdělávací strategie z roku 2004 uvádí, že dva jazyky mají být na základních školách vyučovány vždy a alespoň jeden má být z toho jazyk národní. Podle jednotlivých kantonů se tak kombinovala němčina (ta se učí téměř všude), francouzština (převládá na západě země) a italština, kterou se hovoří na jihu. Jenže doba a podmínky se mění.

Čtvrtinu všech obyvatel Švýcarska dnes tvoří cizinci a dorozumívací řečí se stává často angličtina. Tu potřebují lidé také v cizině, když tam cestují, nebo někde studují a pracují. Francouzsky totiž většina světa neumí. Potřeba naučit anglicky i všechny švýcarské děti je proto pochopitelná.

Jenže v nejvlivnějším kantonu země, v Curychu, kde se hovoří švýcarským dialektem němčiny (takzvanou Züritüütsch), v květnu v referendu lidé odhlasovali, aby na základních školách byla přesto udržena výuka dvou národních jazyků. To se ale nelíbí největšímu politickému uskupení, Švýcarské lidové straně, která preferuje kombinaci jednoho národního jazyka a právě angličtiny.

O tom, zda francouzština přežije na základních školách v kantonu Thurgau, se bude hlasovat v závěrečném čtení ještě jednou tento měsíc.

Jako svůj první jazyk uvádí ve Švýcarsku různé dialekty němčiny kolem 68 procent lidí, francouzštinu pak kolem 24 procent a italštinu 8 procent. Kolem 0,5 procenta Švýcarů hovoří také retorománsky.