Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Kupčení s otcovstvím uprchlických dětí. Německo je bezradné

Prestižní časopis Foreign Policy v článku z minulého týdne upozornil na problém kupčení s otcovstvím dětí narozených v Německu uprchlicím z Vietnamu, Afriky ale také východní Evropy. Německý právní systém je vůči novému fenoménu bezradný. Ženy platí za potvrzení otcovství většinou nezaměstnaným Němcům až 5000 euro. Podle rozhodnutí Soudního dvoru Evropské unie získávají lidé, jež nemají status občana EU, ale jejich dítě ano, automatické právo na trvalý pobyt v EU a zároveň také přístup k sociálním benefitům daného státu.

Němečtí žalobci odhadují, že doposud si v zemi prostřednictvím falešných přihlášení k otcovtví přilepšilo na 700 mužů. Okolo pěti tisíc eur jim platí cizinky žádající v zemi o azyl a snažící se proces tímto způsobem urychlit nebo zcela zastavit poté, co porodí dítě, jež se díky německému „otci“ stává automaticky také německým občanem.

Berlínský žalobce Martin Steltner Foreign Policy řekl, že měsíčně řeší jen v Berlíně desítky obdobných případů. Stává se, že jeden muž potvrzuje otcovství až deseti dětí různých žen. Objevil se však ještě extrémnější případ, kdy 70 Vietnamek žijících v jednom domě platilo za potvrzení otcovství jedinému muži.

Podle Steltnera však v současné době neexistuje zákon, který by byl na podvodnou praktiku aplikovatelný. Právní přihlášení se k otcovství není vázáno na otcovství genetické. Také placení za přiznání otcovství není v německém právu postihnutelné. Němečtí zákonodárci v současnosti pracují na změně, jež by díru v zákonu vyřešila.

V roce 2015 přijalo Německo na 890 tisíc žadatelů o azyl, v roce 2016 počet příchozích spadl na 280 tisíc.