Otřesení lidé po útoku v Londýně.

Otřesení lidé po útoku v Londýně. Zdroj: Reuters

Neznámý muž ze sklenicí piva se stal symbolem nezlomnosti Britů.
Zdravotní sestra Rhiannon unikla teroristům jen o vlásek.
Zdravotní sestra Rhiannon unikla teroristům jen o vlásek.
Místa tragédie byla v pondělí znovu otevřena, lidé tu na zem kladou květiny.
Místa tragédie byla v pondělí znovu otevřena, lidé tu na zem kladou květiny.
14
Fotogalerie

Hlavně nehrát mrtvého. Užitečné rady, které vám během teroristického útoku zachrání život

Riziko teroristických útoků v posledních měsících svírá Evropu a nikdo si nemůže být jistý, kde islámští fundamentalisté zaútočí příště. Britský protiteroristický úřad NACTSO tak vydal seznam opatření sestavených s přihlédnutím k posledním útoků, která mohou lidem ve vypjatých situacích zachránit si holý život.

Hlavně nehrát mrtvého, zní hlavní rada protiteroristického úřadu. „Pokud vidíte útočníka, je šance, že on uvidí i vás,“ varuje manuál Britů, kteří zažili v posledních třech měsících tři velké teroristické útoky. Místo hraní mrtvého či hrdinské snaze postavit se ozbrojenému či ominovanému útočníkovi budou vaše šance na přežití mnohem větší, když prostě a jednoduše utečete.

Podle návodu jak jednat v krizové situaci platí podle Britů jednoduchá zásada: Utíkat – Schovat se - Volat. Pokud můžete, vždy utečte. Zvažte, zda je volná cesta a pokud ano, nechte své věci za zády a utíkejte, co vám síly stačí.

Jestliže by vás však útěk vystavil ještě většímu nebezpečí, než ve kterém aktuálně jste, zůstaňte na místě a najděte si co nejbezpečnější úkryt – ideálně za betonovou či zesílenou zdí, která dokáže zastavit kulky. NACTSO také doporučuje, abyste zůstali tiše a ztlumili si vyzvánění na mobilním telefonu.

Další rady si přečtěte na webu Info.cz >>>