Policie uzavřela Londýnský most pro dopravu v obou směrech.

Policie uzavřela Londýnský most pro dopravu v obou směrech. Zdroj: ČTK

Ozbrojená policie uzavřela ulice
Londýn hlásí tři bezpečnostní incidenty, které britská policie považuje za teroristické útoky
Incidenty v Londýně
Dodávka vjela v Londýně do skupinky lidí: Na místě jsou zranění
4
Fotogalerie

V Londýně útočili teroristé. Na dvou místech zabili nejméně dva lidi a desítky zranili

Útoky v londýnských oblastech London Bridge a Borough Market, při nichž byli v noci na dnešek zabiti nejméně dva lidé, byly teroristické činy. Potvrdila to brzy ráno londýnská policie. Teroristický útok poté potvrdila i britská premiérka Theresa Mayová. Třetí incident ve čtvrti Vauxhall, kde policie zasahovala kvůli pobodání, s předchozími dvěma činy nesouvisel a patrně o teroristický útok nešlo.

V lokalitě London Bridge vjela podle médií dodávka vysokou rychlostí na chodník a srazila několik pěších. V nedaleké čtvrti restaurací a barů Borough Bridge údajně muži s dlouhými noži několik lidí pobodali. Byla odtud také střelba při zásahu policie. Ta dnes vyzvala veřejnost ke klidu, ale také k obezřetnosti.

Při incidentu na Londýnském mostě podle svědků bílá dodávka srazila několik lidí. Svědci události agentuře Reuters řekli, že dodávka najela do lidí a poté narazila do autobusové zastávky. Jeden ze svědků tvrdí, že poté viděl na zemi ležet šest nehybných těl. Policie později potvrdila, že incident nepřežili nejméně dva lidé.

Podle deníku The Sun panují obavy, že při obou útocích zemřelo až sedm lidí. Policie podle listu poblíž Londýnského mostu zastřelila dva útočníky.

"Řekla bych, že je tam kolem čtyř vážně zraněných lidí," informovala z Londýnského mostu zpravodajka BBC. Zraněným byla poskytnuta zdravotnická pomoc. Police podle ní zatkla muže bez košile a nasadila mu pouta.

Očitá svědkyně incidentu BBC řekla, že viděla bílou dodávku, jak vyjela ze silnice a zasáhla pět nebo šest lidí. Reportérka BBC informovala, že dodávku řídil muž rychlostí přibližně 80 kilometrů za hodinu.

Na žádost policie byla uzavřena železniční stanice London Bridge. Stejnojmenný most byl pro dopravu uzavřen v obou směrech a autobusové linky byly odkloněny.

Britská premiérka Theresa Mayová dnes bude předsedat schůzi vládní bezpečnostní komise.

Americký prezident Donald Trump na twitteru přislíbil, že USA udělají vše, co je v jejich silách, aby Británii pomohly při londýnském dramatu.

Poslední londýnské útoky se odehrály nedlouho poté, co byl stupeň ohrožení terorismem v zemi snížen z nejvyššího na druhý nejvyšší. Na maximální úrovni byl po atentátu v Manchesteru, kde sebevražedný útočník 22. května po koncertu americké popové zpěvačky Ariany Grandeové zabil 22 lidí.