Za nabádání k sebevraždě prostřednictvím hrozeb a ponižování na internetu budou moct být nyní usvědčení pachatelé odsouzeni až k osmi letům vězení.

Za nabádání k sebevraždě prostřednictvím hrozeb a ponižování na internetu budou moct být nyní usvědčení pachatelé odsouzeni až k osmi letům vězení. Zdroj: Profimedia.cz

Ruské skupiny smrti: Duma přijala zákon trestající podněcovatele sebevražd mladistvých

Dvacátého šestého května přijala ruská Státní duma zákon o trestní odpovědnosti za zakládání „skupin smrti“ a zavlékání neplnoletých do smrtelně nebezpečných her. Za nabádání k sebevraždě prostřednictvím hrozeb a ponižování na internetu budou moct být nyní usvědčení pachatelé odsouzeni až k osmi letům vězení, za zakládání skupin se suicidální tematikou na sociálních sítích až k šesti. Mezi odborníky však panují obavy, že by nový zákon mohl být zneužit i proti jiným, současnému režimu nepohodlným skupinám lidí.

Nový zákon cílí na fenomén „skupin smrti“, jenž se v Ruské federaci rozšířil v posledních letech. Virtuálním prostředkem k sebepoškozování a podpoře sebevražedných sklonů mládeže, jemuž se v poslední době dostalo největší mediální pozornosti, byla hra Modrá velryba. Skupin podněcujících k život ohrožujícím činům jsou však na ruském internetu stovky až tisíce.

Zákon ovšem kvůli obecnosti formulací vzbuzuje řadu otázek. Pod „organizování činnosti spojené s pobízením občanů ke spáchání sebevraždy“ by kromě „skupin smrti“ spadaly také obecně neškodné internetové memy nebo seriál 13 důvodů proč z produkce Netflixu. Různé výklady může mít také „zavlékání nezletilých do aktivit ohrožujících jejich život“. Pod tuto formulaci by mohla spadat distribuce alkoholu a drog nebo také provozování extrémních druhů sportu.

Komentátoři však mimo jiné upozorňují na podezřele rozdílné postoje výboru jmenovaného za účelem vyšetření nových internetových hrozeb a ministerstvem vnitra. Zatímco komise trvá na tom, že je možné nárůst sebevražd mladistvých z poslední doby vztáhnout k fenoménu „skupin smrti“, ministerstvo vnitra něco takového vylučuje (v roce 2015 spáchalo sebevraždu 685 mladistvých, v roce 2016 720).

Komise navíc došla k závěru, že za mnoha k sebepoškozování nabádajícími skupinami na sociálních sítích stojí občané jiných států. V oficiálním podkladu je dokonce použit pojem, jejž si v posledních letech oblíbili jak kritici Putinova režimu, tak jeho proponenti – komise označuje fenomén za prostředek „hybridní války“.

Vzhledem k problematičnosti případů, které se již v minulosti dostaly před soud, odborníci také upozorňují, že dokazování výše zmíněných trestných činů je a bude obecně velmi obtížné.