Pomník připomíná rodiče dětí, které zachránil Nicholas Winton

Pomník připomíná rodiče dětí, které zachránil Nicholas Winton Zdroj: čtk

Další připomínka Nicholase Wintona. Pomník Rozloučení připomíná rodiče zachráněných dětí

Na pražském hlavním nádraží byl umístěn pomník, který připomíná rodiče Wintonových dětí. Působivý pomník se nachází při příchodu k nástupištím a zobrazuje dveře. Tyto dveře jsou totiž jakousi poslední vzpomínkou, kterou zachráněné židovské děti na své rodiče mají.

"Památník Rozloučení, který stojí v průchodu z odjezdové haly k nástupištím pod kupolí secesní Fantovy kavárny, je vyjádřením vděčnosti našim rodičům za podruhé darovaný život a je i trvalou vzpomínkou na ně, kteří nejvíc trpěli a byli největšími hrdiny v příběhu nás, Wintonových dětí. Není snad nic horšího než vzdát se svého dítěte v naději, že mu tím zachráníte život," řekla Zuzana Marešová, jedna ze zachráněných dětí.

V květnu roku 1939 byly z Prahy vypraveny vlaky, které děti odvezly do bezpečí Velké Británie. Dětí bylo celkem 669. O Nicholasi Wintonovi, svém zachránci, děti dlouho nevěděly. Až v roce 1998 setkání zachránce a zachráněných zorganizovala britská BBC. Rodiny dětí, které se povedlo dostat do bezpečí, zemřely v nacistických koncentračních táborech.