Prezident Emmanuel Macron s manželkou

Prezident Emmanuel Macron s manželkou Zdroj: profimedia.cz

Prezident Francie Macron hrozí soudem některým médiím kvůli soukromí své rodiny, jiným fotky prodává

Nový francouzský prezident Emmanuel Macron vyvolává pozornost nejenom tím, že je poměrně mladý a byl zvolen, ale mimořádný zájem médií poutá také jeho rodina. TTa se zaměřují především na jeho o více než 24 let starší manželku Brigitte. Média sledují i jeho rodiče, sourozence, synovce, tři děti manželky z jejího prvního manželství, jejich muže a také sedm vnoučat prezidentského páru. Macron se proto chce s některými médii soudit. Jenže jiným fotky ze soukromí prodává.

Například známý francouzský časopis Paris Match věnoval rodině Macrona 10. května šest stran a ve svém vydání z 18. května dokonce osmnáct tiskových stran. Fotografie, kromě jiného i nezletilých dětí rozvětvené prezidentské rodiny, pořídila agentura Mimi Marchand. Se svolením Macrona a jeho ženy.

Podívejte se, jak slavil Emmanuel Macron vítězství ve volbách:

Jenže za publikaci podobných snímků hrozí prezident jiným časopisům, konkrétně týdeníkům Closer a Voici, žalobou. Varování odeslal redakcím jeho právník již po prvním kole prezidentských voleb v dubnu. Časopisu Closer například napsal, že zakazuje publikaci fotografií a článků o jeho soukromí a tvrdí, že je „velmi nebezpečná“. Odvolává se na zákon o ochraně osobních údajů. Čím je méně nebezpečná v Paris Match, kde je na podobné publikaci domluven a všechno je pečlivě aranžováno, není jasné. Asi že když je něco cenzurováno a pod kontrolou samotného prezidenta, tak v tom nebude problém.

Další problém s médii, podobný má Donald Trump v USA, vznikl ve Francii v souvislosti s prezidentem minulý týden. Macron odmítl vzít na cestu za francouzskými vojáky do západní Afriky zástupce některých velkých médií. A nejednalo se o bulvár, ale o zhruba 20 seriózních médií, dokonce některých veřejnoprávních.

Tím vyvolal velkou bouři a rozčilenou reakci například novin Le Monde, agentury Agence France-Presse a veřejnoprávního vysílání France 3.

Zdá se, že na evropskou scénu přichází další velký manipulátor médií, tentokráte se jmenuje Emmanuele Macron a je novým francouzským prezidentem.