Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Proč jsou Litevci největšími pijáky v Evropě?

Světová zdravotnická organizace vydala před několika dny souhrnnou zprávu o množství alkoholu vypitého v evropských státech v roce 2016. Na prvním místě se umístila třímiliónová Litva, která se svými 16 litry čistého alkoholu na obyvatele za rok o celý litr převyšuje druhé Bělorusko a třetí Lotyšsko. Proč se Litva tolik vymyká evropskému i postsovětskému standardu? Rusové podle posledních údajů v porovnání ročně vypijí třeba jen litrů deset.

Litva se před časem umístila na prvním místě také na nelichotivém žebříčku OECD. Organizace odhadla, že plná třetina úmrtí litevských občanů je spojena s nadměrnou spotřebou alkoholu. Návyk hraničící s alkoholismem má mít až 36 % obyvatel, ačkoliv přirozený sklon k němu mají podle odborníků ve všech státech asi jen čtyři procenta.

Litevský problém s alkoholismem se podle statistických údajů zhoršil v poslední době. Před několika lety byly ukazatele spotřeby na 13 litrech za rok. Na znatelný nárůst prodeje alkoholu se litevští politici snažili zareagovat zvýšením DPH u alkoholu a požadavkem předkládání identifikace všemi nákupčími bez rozdílu. Výsledek se zatím bohužel nedostavil.

Vláda proto plánuje nové, přísnější regulace, přičemž na stole je omezení prodejní doby alkoholu ve všedních dnech mezi desátou ranní a desátou večerní a v neděli mezi desátou a třetí. Uvažuje se také o posunutí hranice prodejnosti alkoholu z osmnácti na dvacet let nebo o přesunutí tvrdého alkoholu do speciálních prodejen a zákazu nošení lahví s alkoholem na veřejnosti.

Při srovnání se sousedními pobaltskými zeměmi je pozoruhodné, že zatímco v Litvě je nejprodávanějším alkoholickým nápojem pivo, sousední Estonsko, jemuž se díky úspěšné protialkoholní kampani podařilo problém zmenšit, holduje spíše tvrdému alkoholu.

Mezi faktory ovlivňující nárůst spotřeby alkoholu v Litvě patří relativně vysoká nezaměstnanost, odchod množství lidí za vyšším výdělkem do jiných států Evropské unie a s ním spojený nedostatek pracovních sil doma a obecně nevalné ekonomické vyhlídky. Přesto jsou podle Gallupova průzkumu z letošního roku Litevci nejšťastnějším pobaltským národem. Šťastnými se cítí být 54 % obyvatel, v Lotyšsku je to o procento míň, a v Estonsku dokonce pouhých 49 %.