Lavinia Woodwardová.

Lavinia Woodwardová. Zdroj: Facebook

Lavinia Woodwardová.
Lavinia Woodwardová.
Lavinia Woodwardová.
Lavinia Woodwardová.
Lavinia Woodwardová.
14
Fotogalerie

Studentka Oxfordu pobodala přítele. Odsouzena nebude, zničilo by jí to nadějnou kariéru

Soudce oxfordského korunního soudu Ian Pringle naznačil, že při vynesení rozsudku nad čtyřiadvacetiletou Lavinií Woodwardovou, která v září loňského roku pobodala svého přítele, zváží výjimku. Nepodmíněnému trestu se tak nadějná studentka medicíny jedné z nejprestižnějších oxfordských kolejí, Christ Church, pravděpodobně vyhne. Za normálních okolností by bylo běžným trestem odnětí svobody. Podle soudce se však jedná o „neobyčejně nadanou mladou dámu“, jíž by trest zabránil v realizaci snu stát se kardiochirurgem.

Oxfordská univerzita je pověstná existencí uzavřených klubů, jejichž členové se při schůzkách dopouštějí v lepším případě nepřístojností a obskurností, v horším méně závažných trestných činů. V roce 2014 zdemolovali členové klubu Bullingdon jeden z oxfordských pubů, na veřejnost unikla nedávno také zpráva o incidentu, při němž měl jeden z anglických „gentlemanů“ spálit padesátilibrovou bankovku před zraky bezdomovce.

Členy klubu byli v minulosti bývalý premiér David Cameron, nynější ministr zahraničí Boris Johnson nebo bývalý ministr financí George Osborne. V současné době se údajně klub potýká s nedostatkem členů. Noví studenti s ním svoje jméno z pochopitelných důvodů svázat nechtějí.

Ačkoliv případ Lavinie Woodwardové s amorálním chováním členů klubu Bullingdon přímo nesouvisí, spojuje je v našich končinách nepochopitelná tolerance vůči „mladým a bohatým“. Prestižní univerzity v Oxfordu a Cambridgi představují místa, kde se britské elitářství rodí a dále rozvíjí. Stačí se podívat na složení kabinetu bývalého předsedy vlády. Jak je ovšem možné, že jsou kariérní prospekty jedné studentky Oxfordu nadřazeny právu?

Lavinia Woodwardová praštila a poté pobodala svého přítele do nohy během alkoholem a drogami zpříjemněného večírku v září loňského roku. Kolej Christ Church se již vyjádřila, že dívce umožní pokračovat od října ve studiu s ohledem na její vědecké výstupy v prestižních časopisech.

Právní zástupce Woodwardové se během projednávání případu snažil čin ospravedlnit poukázáním na Laviinin těžký život a fakt, že ji měl bývalý přítel zneužívat. Soudce Ian Pringle reagoval slovy: „Zdá se mi, že pokud šlo opravdu o zcela ojedinělou událost, zabránit této neobyčejně nadané dívce realizovat svůj sen v této profesi by byl trest příliš přísný.“

Škoda jen, že se soudce nezmínil, zda se mu zdá očividná problematičnost a nevyrovnanost dívky ideální kombinací pro budoucí vykonávání profese lékaře. Dalo by se namítnout, že by měl být osobní život striktně oddělen od profesního. V případě, že je takto hrubě překračován zákon, by však poukazování na „výjimečný talent“ mělo jít asi stranou.