Bývalý předseda UKIP Nigel Farage.

Bývalý předseda UKIP Nigel Farage. Zdroj: Profimedia.cz

Strana britského euroskeptika Farage je v rozkolu kvůli zahalování muslimek

Strana nezávislosti Spojeného království (United Kingdom Independence Party, UKIP) má vážný problém. Jeden z jejích bývalých významných sponzorů, Aaron Banks, zrušil svou žádost o kandidaturu v parlamentních volbách ve volebním obvodě Clacton, neboť nepodporuje válku s islámem. Reagoval tak na nedávnou tiskovou konferenci, v jejímž rámci UKIP prezentovala svůj politický program, jenž byl některými komentátory označen za protimuslimský.

UKIP si dala do programu například zákaz zahalování tváře na veřejnosti, což je bráno jako útok na zahalování tváří muslimek, jež je doposud ve Velké Británii tolerováno. Také požaduje ve školách pravidelné gynekologické prohlídky dívek z jistých kultur, a to kvůli provádění ženské obřízky na malých dívkách, která je trvale zmrzačuje a je u některých kultur rozšířená.

Program UKIP již také odsoudili například Harun Khan, generální tajemník Muslimské rady Británie, či Carolina Lucasová, předsedkyně strany Zelených, která tento politický program označila za islamofobní a nepřátelský k multikulturalismu.

Naopak Peter Whittle, místopředseda UKIP, návrhy strany hájí s tím, že zákaz zahalovaní tváře není namířen proti islámu. Podle jeho slov v koránu není ani slovo o tom, že by si měly muslimky zahalovat tvář. Jak zdůraznil, strana nechce zakazovat zahalování vlasů, ale pouze tváře, jež má kořeny v kultuře, a ne v islámském náboženství, a stejně tak ani boj proti ženské obřízce nepovažuje za špatný. Zahalování tváře je v Evropě zakázáno například ve Francii, v Bulharsku, Rakousku či Litvě.

Aaron Banks patřil k nejbližším spojencům bývalého šéfa UKIP Nigela Farage a významným sponzorům této strany. V březnu 2017 Banks veřejně oznámil, že bylo pozastaveno jeho členství v UKIP, údajně nejspíše kvůli jeho kritice vedení této strany, ale její vedení oznámilo, že jeho členství skončilo již dávno před březnem 2017.