Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Foto: archiv Blesku

Majitel kliniky pro umělé oplodnění používal podvodně své vlastní sperma, narodilo se z toho 60 dětí

Soud v Nizozemsku bude muset řešit zvláštní případ, který nemá v této zemi, a možná ani jinde na světě, obdoby. Třiadvacet rodičů se obrátilo na justici, aby byly provedeny testy DNA Jana Karbaata, který byl majitelem kliniky pro asistovanou reprodukci v Bijdorpu nedaleko Rotterdamu. Existuje totiž vážné podezření, že v desítkách případů byl dárcem spermatu on sám. Bizarní na celé kauze také je, že Karbaat minulý měsíc zemřel a někteří podvedení žádají exhumaci jeho těla.   

V případě, že by se podezření potvrdilo, půjde o gigantický podvod. Podle nizozemských médií by se přitom mohl týkat až 60 dětí, které se s pomocí kliniky v Bijdorpu kdysi narodily po umělém oplodnění.

Jan Karbaat, který zemřel minulý měsíc, byl přitom zejména v 80. a 90. letech největším průkopníkem umělého oplodnění v Nizozemsku.

Určitá podezření ohledně dětí se v případě kliniky Bijdorp objevují již mnoho let, ale sám Karbaat za svého života všechny výtky vyvracel a odmítl i požadované testy DNA.

Společná žaloba desítek rodičů ale doputovala k soudu a ten se kloní k tomu, aby byly testy provedeny posmrtně. Úřady již zabavily rodině bývalého šéfa kliniky některé osobní předměty a DNA bude prozkoumáno.

Advokátka rodiny Lisette de Haanová ale požádala soud, aby respektoval soukromí rodiny a testy zastavil, protože podle ní neexistuje sebemenší důkaz, že Karbaat byl dárcem spermatu.

Některé genetické znaky jejich rodinných příslušníků podle stěžovatelů ale vykazují velkou podobnost s Karbaatem, takže bizarní případ podle všeho dospěje brzy ke konkrétnímu výsledku.