Pieta na Vítkově: Ministr obrany Stropnický a šéf Senátu Štěch (8. 5. 2017)

Pieta na Vítkově: Ministr obrany Stropnický a šéf Senátu Štěch (8. 5. 2017) Zdroj: ČTK

Pieta na Vítkově (8. 5. 2017)
Pieta na Vítkově: Ministr obrany Stropnický s generálem Bečvářem (8. 5. 2017)
Pieta na Vítkově (8. 5. 2017)
Pieta na Vítkově: Premiér Sobotka (8. 5. 2017)
Premiér Sobotka nechyběl 8. května 2017 na Vítkově, prezident Zeman pietní akt vynechal
8
Fotogalerie

Pieta na Vítkově připomněla 72 let od konce války, prezident se nezúčastnil

Váleční veteráni, političtí a vojenští představitelé a pamětníci druhé světové války si dnes na pražském Vítkově připomněli 72 let od konce druhé světové války. Prezident Miloš Zeman se aktu nezúčastnil, zastoupil ho předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Na veřejnosti se prezident objeví odpoledne při jmenování nových generálů. Den, kdy nacistické Německo v roce 1945 podepsalo kapitulaci, slaví Česko společně s většinou evropských států jako státní svátek.

"Myslím si, že je to to nejmenší, co můžeme udělat směrem k těm, kteří za nás obětovali životy, nebo položili zdraví, ale i k těm, kteří i dnes na bojištích při různých konfliktech brání demokracii a také šíří slávu České republiky," řekl novinářům Štěch. Prezident se podle něj z piety omluvil už v půli března. "Pro mě to je čest a rád takovou poctu vykonám," řekl Štěch.

Tradiční pietní akt zahájila po příchodu premiéra Bohuslava Sobotky, ministra obrany Martina Stropnického (ANO) a předsedy Senátu státní hymna. Vojáci k památníku přinesli za zvuku husitského chorálu historické armádní prapory, politici a vojáci poté k památníku položili věnce a květiny. Následovala minuta ticha a salvy čestné stráže. Po konci ceremoniálu ministr obrany udělil nejvyšší resortní vyznamenání 32 válečným veteránům a dalším osobnostem.

Druhé světové války se zúčastnila většina států světa. S více než 60 miliony obětí se stala dosud největším a nejvíc zničujícím válečným střetnutím v dějinách lidstva. Češi bojovali proti nacistům ve válce na západní i východní frontě.