Premiér Sobotka hovoří, ale prezident Zeman nečeká a odchází...

Premiér Sobotka hovoří, ale prezident Zeman nečeká a odchází... Zdroj: Foto Aha! – Jakub Poláček, Daniel Černovslý, ČTK

Zeman podle Sobotky opustil nadstranický přístup a straní Babišovi

Prezident Miloš Zeman podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) opustil nadstranický přístup a straní hnutí ANO. Pokud Zeman ministra financí Andreje Babiše (ANO) neodvolá, premiér se bude chtít sejít kvůli dalšímu postupu s ústavními právníky a experty. Řekl to dnes v televizi Prima. Zároveň odmítl, že by si sociální demokracie objednala sledování Babiše. Nahrávky, které šéfa hnutí ANO zachycují, jak mluví o článcích v médiích, která mu v minulosti patřila, by podle něj měla vyšetřit policie.

Sobotka v úterý oznámil demisi vlády, po dalším vývoji se ale v pátek rozhodl ji nepodat a Zemanovi navrhl pouze odvolání Babiše. Prezident se chce s návrhem podrobně seznámit v pondělí, rozhodnout ale plánuje až po návratu z Číny po 18. květnu. Podle ústavních právníků mu ústava nedává příliš možností Babiše neodvolat a měl by postupovat bez zbytečných odkladů. Podle premiéra by se tak mělo stát v řádu několika pracovních dnů. Pokud tak Zeman neučiní, chce se Sobotka sejít ohledně dalšího postupu s ústavními právníky a experty. "Předpokládám, že prezident republiky se vyvaruje toho, aby mohl být podezírán z porušování ústavy," řekl.

Pražský hrad v pátek zpochybnil platnost návrhu na odvolání Babiše, protože obsahuje konkrétní datum odvolání. Sobotka zopakoval, že takto postupoval v minulosti při odvolávání sedmi ministrů své vlády a Pražský hrad nikdy tyto návrhy nezpochybnil.

Video placeholde
Bohumil Pečinka analyzuje přístup prezidenta Zemana k demisi premiéra Sobotky • Martin Bartkovský

Podle premiéra musí být nyní nejprve Babiš odvolán a pak je připraven se sejít s hnutím ANO a jednat o novém ministrovi financí. Konkrétní kandidáty, kteří by mohli Babiše nahradit, komentovat nechtěl. Důležité podle něj je, aby nebyli ve stejném střetu zájmu jako Babiš. Nevyjádřil se ani k možnosti, že by se ministryní stala dosavadní náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. O možnosti, že by ji ANO nominovalo, informoval server Echo.cz. Podle něj není členkou hnutí, je s ním ale propojena přes rodinné příslušníky.

Sobotka dnes také řekl, že Zeman opustil nadstranický přístup a straní jednomu hnutí, jednomu předsedovi koaliční strany a jednomu ministrovi financí. Právu v pátek řekl, že Zeman a Babiš uzavřeli mocenský pakt. Dnes dodal, že tento pakt se potvrdí, pokud prezident ministra financí neodvolá.

Premiér se vyjádřil i ke kompromitujícím nahrávkám Babiše, které se objevily v uplynulém týdnu na internetu. Řekl, že při jeho pátečním rozhodnutí o návrhu na odvolání ministra financí hrály důležitou roli, protože Babiš opakovaně ve věci ovlivňování médií lhal. Zároveň odmítl, že by si nahrávky objednala sociální demokracie. Babiš v pátek kvůli nahrávkám podal trestní oznámení a naznačil, že za nimi stojí ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Sobotka řekl, že záležitost, kdo je pořídil, musí vyšetřit policie.