Kniha "The Operator" se rychle stala bestsellerem.

Kniha "The Operator" se rychle stala bestsellerem. Zdroj: Facebook

Americký voják, který zabil nejznámějšího teroristu bin Ládina, vydal novou knihu, ta je bestsellerem

O tom, že nejznámějšího teroristu moderní doby Usámu bin Ládina, zastřelil při bojové akci v květnu 2011 příslušník amerických speciálních sil Robert O´Neill (41), se ví již dlouho. Tento muž koncem dubna ale vydal novou knihu s názvem „The Operator“, která se k dopadení bin Ládina vrací. Ihned se stala v Americe bestsellerem, vyvolala ovšem i některé kritické ohlasy, protože podle některých velitelů v nich O´Neill prozrazuje tajné informace.

V knize, kterou si můžete na Amazonu koupit za 17 dolarů, jsou vylíčeny podrobně poslední chvíle života bin Ládina. Ten byl zastřelen při operaci speciálních sil americké armády Navy Seals 2. května 2011 v pákistánském městě Abbottábád. Akce nesla krycí název „Neptunovo kopí“.

Podle knihy byl „poslední obrannou linií“ pro bin Ládina jeho třiadvacetiletý syn Chalíd. Když zabili američtí vojáci jeho, prohledávali v domě v Abbottábádu rychle další místnosti. Robert O´Neill pak popisuje samotné zabití hledaného teroristy, které tolik ovlivnilo svět, takto: „Zdál se mi vyšší a hubenější, než jsem očekával, měl kratší vousy a bělejší vlasy“. Americký mariňák pak dvakrát vystřelil, přičemž jedna kulka zasáhla hledaného zločince přímo do čela. Podle O´Neilla bin Ládin spadl na zem a prakticky ihned byl mrtvý.

O´Neill , který sloužil v americké armádě 16 let, se podílel na celkem 400 bojových misích. Kromě jiného byl v dubnu 2009 při osvobozování námořního kapitána Richarda Phillipse z rukou somálských pirátů. Podle této události vznikl v roce 2013 známý film „Kapitán Phillips“ s Tomem Hanksem v hlavní roli. Jenže jak se ukázalo, film celou událost hodně zkreslil.

Ne každý ale Roberta O´Neilla za jeho novou knihu chválí. Jeho někteří bývalí velitelé a vojenští experti mu vyčítají, že podobná díla odhalují některé činnosti a taktiku amerických vojenských speciálních jednotek a to je prý chyba. Na druhou stranu prezident Donald Trump jej podporuje a považuje ho za hrdinu.

Kniha má celkem 368 stran a podle očekávání se prodává výborně, patří podle žebříčků deníku The New York Times v USA mezi bestsellery.

Soukromý život Roberta O´Neilla ale po jeho odchodu z armády nebyl moc šťastný, protože v roce 2013 se rozešel s manželkou.

Speciální jednotky Navy Seals, do kterých O´Neill patřil, jsou zvláštním útvarem Námořnictva Spojených států amerických. Výcvik jejich příslušníků patří k nejtvrdším a nejnáročnějším na světě. V současnosti patří k těmto jednotkám kolem 9000 lidí.