Bohuslav Sobotka.

Bohuslav Sobotka. Zdroj: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Sobotkův veletoč: Premiér demisi podávat nebude, navrhne odvolání Babiše

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nebude podávat demisi, protože prezident Miloš Zeman si vykládá ústavu tak, že by měl z vlády odejít pouze premiér. Takový výklad by podle Sobotky nevyřešil příčinu vládní krize, za kterou označil skandály vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO). Dnes proto pošle Zemanovi návrh na odvolání Babiše a očekává, že ho Zeman bez odkladu odvolá.

Sobotka řekl, že Babiš je zatížen podezřeními, že neodváděl daně a že úkoloval novináře v médiích, která v minulosti vlastnil, jak mají psát. Podle něj by to stačilo na odchod každého ministra, pouze Babiš se odejít zdráhá. Podle Sobotky se ministr financí nedokáže rozhodnout v zájmu státu, proto ho odvolává.

Sobotka řekl, že se dostal do situace, kdy nebylo možné tolerovat setrvání Babiše ve funkci. Proto tento týden navrhl demisi celé vlády k polovině května s tím, že by ji bylo možné znovu sestavit na základě současné koalice, ale už bez ministra financí.

Video placeholde
Bohumil Pečinka analyzuje přístup prezidenta Zemana k demisi premiéra Sobotky • Martin Bartkovský

"K mému velkému překvapení začal prezident republiky veřejně interpretovat ústavu zcela v rozporu s ústavními zvyklostmi, zcela v rozporu s ústavní praxí, která tady byla bez výjimky v uplynulých letech v České republice realizována," řekl. "Ministr financí, který je reálně zatížen rozsáhlými skandály, by při takovéto interpretaci ze strany prezidenta ve vládě zůstal. Při takovéto interpretaci ústavy by nebyl naplněn smysl toho, proč jsem demisi jako předseda vlády zvažoval," řekl Sobotka.

Proto změnil názor a rozhodl se podat Zemanovi návrh na Babišovo odvolání. Odešle ho ještě dnes. "Věřím, že alespoň v tomto případě bude prezident republiky postupovat v souladu s ústavou České republiky a v souladu s ústavou České republiky ministra bez zbytečného odkladu odvolá," řekl.

Video placeholde
Zaměstanec MF DNES Jan Sůra o tom, proč dal výpověď • Martin Bartkovský