Královna Alžběta s manželem princem Filipem.

Královna Alžběta s manželem princem Filipem. Zdroj: ČTK

Královna Alžběta s manželem princem Filipem.
Královna Alžběta s manželem princem Filipem.
Královna Alžběta s manželem princem Filipem.
3
Fotogalerie

Manžel královny Alžběty princ Filip odejde v 96 letech do důchodu, vzdá se všech veřejných funkcí

Pětadevadesátiletý britský princ Filip, choť královny Alžběty II., bude své veřejné povinnosti vykonávat jen do srpna. Informoval o tom dnes Buckinghamský palác. Jedenadevadesátiletá panovnice bude nadále plnit své závazky v plném rozsahu.

Princ Filip, kterému bude příští měsíc 96 let, má podle Buckinghamského paláce ve svém rozhodnutí naprostou podporu královny. Palác upřesnil, že princ bude nadále stát v čele četných charitativních organizací, ale nebude se aktivně účastnit veřejných akcí.

Vévoda z Edinburghu v nedávné minulosti trpěl srdečními potížemi, ale stále často vystupoval na veřejnosti. Buckinghamský palác dnes o jeho aktuálním zdravotnímu stavu nezveřejnil žádné podrobnosti.

Dnes ráno vyvolala veřejné znepokojení informace britského tisku, že Buckinghamský palác na dnešek svolal mimořádnou schůzku vedení personálu. Obavy o zdraví královského páru nebo dokonce spekulace o úmrtí v královské rodině však brzy rozptýlili zástupci paláce.

Královna Alžběta i princ Filip ještě ve středu plnili své veřejné povinnosti a podle britských médií se očividně těšili dobrému zdraví. Královna přijala britskou premiérku Theresu Mayovou, aby formálně vyslovila souhlas s rozpuštěním parlamentu před nadcházejícími předčasnými parlamentními volbami. Princ Filip se zase zúčastnil otevření nové tribuny na londýnském kriketovém stadionu Lord's Cricket Ground.