Ivan Buchta, který byl od září kvůli podezření ze špionáže zadržován spolu s Martinem Pezlarem v Řecku, se zdraví se svými blízkými 17. ledna po příletu na Letiště Václava Havla v Praze. Vzadu jsou jeho rodiče.

Ivan Buchta, který byl od září kvůli podezření ze špionáže zadržován spolu s Martinem Pezlarem v Řecku, se zdraví se svými blízkými 17. ledna po příletu na Letiště Václava Havla v Praze. Vzadu jsou jeho rodiče. Zdroj: ČTK

Martin Pezlar, který byl od září kvůli podezření ze špionáže zadržován spolu s Ivanem Buchtou v Řecku, se zdraví se svými blízkými 17. ledna po příletu na Letiště Václava Havla v Praze. Vpravo je jeho matka.
Ivan Buchta a Martin Pezlar byli zadrženi z podezření ze špionáže
Šťastný návrat českých vývojářů PC her
3
Fotogalerie

Řecký soud bude jednat o dvou Češích obviněných ze špionáže

Řecký soud začne ve středu jednat o případu dvou Čechů obviněných ze špionáže, Martin Pezlar a Ivan Buchta do země odlétají v pondělí. Sdělili to dnes ČTK. V Řecku před několika lety strávili čtyři měsíce ve vazbě. Podle řeckých úřadů jako zaměstnanci softwarové firmy pořizovali pro novou hru snímky vojenských objektů v citlivé oblasti u hranice s Tureckem. Dvojice dříve tvrdila, že v Řecku trávili dovolenou a fotografovali jako turisté.

"Věříme ve spravedlivý rozsudek řeckého soudu a doufáme, že se již brzy budeme moci vrátit k běžnému rodinnému i pracovnímu životu," uvedli Pezlar a Buchta. K soudnímu stání se mají dostavit v středu do správního střediska Mytilini na ostrově Lesbos.

Dopisem s prosbou o podporu ze strany státu se obrátili na českého premiéra a ministra zahraničí. Dvojice Čechů byla v Řecku zadržena v září 2012 na ostrově Limnos. Tehdy se hovořilo o tom, že za údajnou špionáž mohou dostat až dvacetiletý trest odnětí svobody. Pro jejich propuštění se angažovala česká diplomacie, tehdejší prezident Václav Klaus ve věci poslal dopis svému řeckému protějšku. Po zaplacení kauce se Pezlar a Buchta do Česka vrátili v lednu 2013, každý musel uhradit podle jejich advokátky 5000 eur (tehdy dohromady zhruba 256.000 Kč).

 

Muži v době, kdy byli zadrženi, pracovali pro společnost Bohemia Interactive, která vyvíjí počítačové hry. Podle dřívějších zpráv médií řecká policie uváděla, že na Limnosu pořizovali snímky pro novou hru. Společnost ale odmítla, že by její zaměstnanci byli v Řecku pracovně, a stejně se později vyjádřili také Pezlar a Buchta.