Prezident Erdoğan nechává zatýkat lidi „jen tak“.

Prezident Erdoğan nechává zatýkat lidi „jen tak“. Zdroj: Flickr

Gigantické propouštění: V Turecku přišly o práci téměř 4000 státních úředníků

Turecké úřady propustily více než 3900 zaměstnanců státní správy, armády a četnictva. Ve svém oficiálním oznámení to dnes uvedla turecká vláda. Propouštění je zřejmě nejnovější rozsáhlou čistkou spojenou s loňským pokusem o státní převrat, informovala agentura Reuters.

Mezi propuštěnými je mimo jiné 1127 zaměstnanců ministerstva spravedlnosti, včetně vězeňské stráže a úředníků, 484 akademiků a 201 zaměstnanců ministerstva pro náboženské záležitosti. Všichni jsou podezřelí z napojení na teroristické organizace a struktury, které představují hrozbu pro národní bezpečnost, uvedla vláda.

Je to již druhá rozsáhlá čistka od dubnového referenda, které výrazně posílilo pravomoci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ve středu bylo suspendováno více než 9000 policistů a dalších 1000 bylo zadrženo kvůli údajnému napojení na hnutí islámského duchovního Fethullaha Gülena, který je podle vlády zodpovědný za loňský pokus o puč a jehož příznivce vláda pronásleduje dlouhodobě. 

Od neúspěšného loňského červencového převratu již bylo propuštěno více než 120.000 osob, a to jek ze státního, tak soukromého sektoru. Více než 40.000 jich bylo zatčeno. Vláda tyto čistky vysvětluje nutností vymýtit všechny podporovatele pokusu o puč.