Prezident republiky Tádžikistán, jeho Excelence Emómalí-ji Rahmón.

Prezident republiky Tádžikistán, jeho Excelence Emómalí-ji Rahmón. Zdroj: Profimedia.cz

Nová šílenost v Tádžikistánu: Prezidentovi se musí říkat „zakladatel míru a národní jednoty, vůdce národa..."

Autoritářští vládcové světa si zakládají i na svých nejrůznějších titulech, která pak používají především zmanipulovaná státní média jednotlivých zemí. Od minulého týdne ale ve středoasijském Tádžikistánu vstoupilo v platnost nové pravidlo, které nemá obdoby a všem státním médiím nařídilo, že musí používat ve zprávách pro prezidenta oficiální titul „zakladatel míru a národní jednoty, vůdce národa, prezident republiky Tádžikistán, jeho Excelence Emómalí-ji Rahmón“.

Předtím státní média vždy uváděla zkrácený titul „vůdce národa“, ale jak informovalo místní Radio Azadliq, hlavě státu se to zdálo málo. Například když se objeví v televizi zpráva o prezidentovi a běží na informační liště na obrazovce, trvá to zhruba 15 sekund, než je celý titul zobrazen. Stejné pravidlo jako pro státní média v televizi či v rozhlase platí i pro zpravodajské agentury a oficiální internetové stránky všech úřadů a institucí.

Na Tádžických sociálních sítích se ale nové nařízení o užívání dlouhého titulu setkalo s výsměchem. Uživatelé ihned nabídli další tituly jako „tvůrce vesmíru“ a další.

Video placeholde
V Tádžikistánu zakázané video, na kterém prezident tančí a zpívá karaoke • Youtube.com

Rahmón vládne tvrdou rukou v Tádžikistánu už od listopadu 1992. Původně se v poruštěné podobě jmenoval Emómalí Šarifovič Rachmónov, ale v roce 2007 si nechal změnit jméno na Rahmón, vypuštěním ruské koncovky –ov. Pak požadoval po všech obyvatelích, aby se také vrátili k „původním kořenům“. Ke křestnímu jménu si pak přidal spojovník „-ji“, což odkazuje na perské „Emómalí z (rodiny) Rahmónů“.

Podobné tituly známe celá desetiletí například v Severní Koreji, kde se vrcholní představitelé vládnoucí dynastie (Kim Ir-sen, Kim Čong-il a současný Kim Čong-un) nazývají „Velký vůdce“, „Drahý vůdce“ a podobně.

Vznešený titul si nechal přidělit i kazašský prezident Nursultan Abišuly Nazarbajev, který vládne v zemi od roku 1991. Má titul „Elbasy“ (Vůdce národa). Turkmenský prezident

Gurbanguly Mälikgulyýewiç Berdimuhamedow má zase titul „Arkadag“ (Ochránce).

Zhruba 15 vteřin trvá na obrazovce v tádžické televizi, než se tam ukáže celý oficiální titul prezidenta.Zhruba 15 vteřin trvá na obrazovce v tádžické televizi, než se tam ukáže celý oficiální titul prezidenta.|Tajik TV

Jak upozornila agentura Reuters, tak v říjnu 2016 Ústřední výbor Komunistické strany Číny „přidělil“ oficiální titul i vůdci strany a prezidentovi země Si Ťin-pchingovi. Je označován za „jádro nové generace čínských vůdců“. „Jádrem“ stranického vedení byli v minulosti nazváni jen tři politici - zakladatel komunistické Číny Mao Ce-tung, reformní vůdce druhé generace Teng Siao-pching a vůdce třetí generace exprezident Ťiang Ce-min. Titul má poukazovat na to, že tito vůdci mají prakticky absolutní, nezpochybnitelné pravomoci a v případě Si Ťin-pchinga byl loni titul uveden i v prohlášení, které ústřední výbor vydal po skončení svého čtyřdenního plenárního zasedání a zveřejnila ho také státní média.