Chcete švédský pas? Není problém, koupíte na internetu.

Chcete švédský pas? Není problém, koupíte na internetu. Zdroj: Flickr

Terorista ze Stockholmu žil v zemi na falešné doklady, ty (i občanství) lze koupit běžně na internetu

Švédská policie obvinila ze spáchání teroristického útoku, který se odehrál 7. dubna ve Stockholmu, Uzbeka Rachmata Akilova. Jak se ukázalo, byl mu odmítnut azyl a měl být deportován. Ale zůstal v této skandinávské zemi žít na falešné doklady. Jak se teď potvrdilo, lze je koupit poměrně levně a rychle. Proto se švédská společnost ptá – kolik podobných teroristů v zemi ještě žije?

Reportéři švédského rádia Ekot v minulých dnech zveřejnili reportáž svých redaktorů, kteří se vydávali za zájemce o získání falešných dokladů. K těm je možno zakoupit například i „pronájem“ bankovního účtu. Vše se dá objednat na rusky psaném internetovém fóru. Podle policie ale existují i další prodejci.

 

Například získání švédského osobního identifikačního čísla a pronájem bankovního účtu, jak napsala švédská pobočka webu The Local, stojí v přepočtu kolem 6500 českých korun. Za zhruba v přepočtu 280 tisíc korun můžete dokonce získat nejenom některé doklady, ale i občanství země. Pro podvodníky, zločince a teroristy napojené na nějakou organizaci to není vysoká cena.

 

Podobných nabídek využívají zejména lidé, kteří vědí, že azyl s největší pravděpodobností ve Švédsku nezískají. Jsou to například Rusové a občané dalších zemí bývalého Sovětského svazu (jako byl právě Akilov z Uzbekistánu), ale i z dalších zemí Asie či Afriky. Ale také z Evropy, například z Kosova či Albánie. Základní dokumenty, které potřebujete pro běžnou kontrolu, stojí dokonce už od 55 amerických dolarů. Podle reportérů rádia Ekot jim bylo zprostředkovatelem sděleno, že až 70 procent odmítnutých ruskojazyčných žadatelů o azyl dál pracuje či žije ve Švédsku na falešné doklady.