Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

USA jsou pro imigranty dál vybájenou zemí, do vízové loterie se přihlásilo 19 milionů lidí

V cimrmanovské hře Záskok se říká, že v „Českých Budějovicích by chtěl žít každý“. Podle žádostí o přestěhování ale samozřejmě nejsou vysněným místem imigrantů jihočeské Budějovice, nýbrž Spojené státy americké. Za posledních deset let se tam do programu, který je známý jako „vízová loterie“ přihlásilo 156 milionů lidí z celého světa. A jen na rok 2017 se přihlásilo 19,3 milionů lidí.

Přestože někteří lidé, včetně nového prezidenta Donalda Trumpa, už více než rok říkají, že imigrace by se měla omezit, nápor na přestěhování do USA nepolevuje. Například před deseti lety, v roce 2007 bylo v loterii „pouze“ 9,1 milionu žádostí. Informovalo o tom americké ministerstvo zahraničních věcí.

Jen pro zajímavost – také z České republiky se snaží uspět každý rok v loterii několik tisíc lidí. Vyhověno je ale za rok u nás zhruba jen 150 lidem.

Přihlášky pro letošek jsou už uzavřené a z nich se tradičně vylosuje podle stanoveného klíče 50 tisíc přihlášek. To je limit, který na jeden rok stanovil Kongres. Ve skutečnosti ale pak povolení platí i pro manželku (manžela) a dítě do 21 let. Jak je ale možné, že do USA se každý rok přistěhuje legálně až kolem jednoho milionu lidí?

Výherci v loterii jsou vybíráni elektronicky podle regionů. Největší počet víz získávají země s nejnižším počtem přistěhovalců, naopak přistěhovalecká víza nemohou dostat občané států, ze kterých se přistěhovalo do Spojených států více než 50 tisíc osob během posledních pěti let.

Z tohoto důvodu byly z vízové loterie pro rok 2017 vyloučeny následující země: Bangladéš, Brazílie, Kanada, Čína, Kolumbie, Dominikánská republika, Salvador, Haiti, Indie, Jamajka, Mexiko, Nigérie, Pákistán, Peru, Filipíny, Jižní Korea, Velká Británie a Vietnam. Většinou kvůli těmto zemím je počet legálních migrantů celkem až milion lidí ročně.

Zajímavé pak je, kolik přijde z různých zemí žádostí. V některých se zjevně jedná o nějakou koordinovanou akci. Například za rok 2015 (z něho pocházejí zatím poslední zcela ověřitelná a oficiální data) dorazilo z Ghany 1,7 milionu žádostí, z Uzbekistánu 1,4 milionu, z Ukrajiny 1,3 milionu a z Íránu i Nepálu po 900 tisících.

Jak je vidět, v Íránu sice obyvatelům teokratický režim líčí USA jako Satana, ale mnoho Íránců se tam touží přestěhovat. Podobné je to v Rusku. Prezident Vladimir Putin říká, že jeho země je skvělá, ale pro rok 2015 se snažilo jen pomocí vízové loterie přestěhovat do Ameriky 270 tisíc Rusů.

Když uspějete ve vízové loterii, stanete se držitelem takzvané Zelené karty (oficiálně se doklad jmenuje "Identifikační karta legálního obyvatele USA, který nemá americkou státní příslušnost"). Pak můžete zcela legálně a trvale pobývat na území Spojených států amerických, pracovat zde, studovat, využívat zdravotnické služby i sociální pomoc vlády nebo třeba bezvízově cestovat do zemí, se kterými Američané uzavřeli příslušné smlouvy. Až na několik výjimek máte prakticky stejná práva, jako rodilý Američan. Nesmíte zatím ale volit a být volen.

Pokud vás vylosují, právo na víza získává automaticky i váš manžel či manželka a také svobodné dítě do 21 let. Po pěti letech mi můžete požádat o občanství.

Vízová loterie vznikla v roce 1995 a nemá ve světě obdoby. Podobný program má pouze Nový Zéland, ale ten je malého rozsahu a týká se pouze sousedních zemí Oceánie.