Severokorejské hokejistky s národní vlajkou po zápase se Slovinskem na turnaji v Jižní Koreji.

Severokorejské hokejistky s národní vlajkou po zápase se Slovinskem na turnaji v Jižní Koreji. Zdroj: Twitter

Korejské propagandistické obrazy ze života Kim Ir-sena.
Korejské propagandistické obrazy ze života Kim Ir-sena.
Korejské propagandistické obrazy ze života Kim Ir-sena.
Korejské propagandistické obrazy ze života Kim Ir-sena.
Korejské propagandistické obrazy ze života Kim Ir-sena.
53
Fotogalerie

Hokejistky KLDR si ze strachu nevzaly na turnaji v Jižní Koreji ani pamětní klíčenky

Hokejistky reprezentačního týmu Severní Koreje se minulý týden vrátily z Mistrovství světa žen divize 2 domů bez dárků, které jim dali organizátoři turnaje. Hrálo se totiž v Jižní Koreji, která je považována za hlavního nepřítele komunistické KLDR. Přitom se jednalo pouze o pamětní klíčenky a krabici červeného ženšenu. I to dokumentuje panický strach z režimu, který v Severní Koreji vládne.

Před odjezdem z turnaje v jihokorejském městě Gangneung celý tým KLDR (hráčky, trenéři a doprovod, celkem 28 lidí) vrátil klíčenky a krabice s oblíbeným ženšenem, které dostaly od hostitelského města a provinční vlády. Celková cena dárků na jednu osobu byla odhadnuta na pouhých 40 dolarů, tedy v přepočtu něco přes tisíc korun. Informoval o tom jihokorejský list JoongAng Daily.

Důvod, proč byly dárky vráceny, není oficiálně známý. Podle organizátorů panuje v Severní Koreji takový strach, že dárky od „nepřátel“ z Jihokorejské republiky není radno z oficiálních akcí vozit domů. Podle nich se to nestalo poprvé.


Podívejte se na unikátní propagandistické obrazy zakladatele severokorejské diktatury Kim Ir-sena:


O tom, že v KLDR vládne paranoia, svědčí i to, že výsledek vzájemného zápasu mezi Jihem a Severem nebyl v komunistické zemi vůbec zveřejněn. Jihokorejské hokejistky ho vyhrály 3:0. Diváci v hale přitom přivítali reprezentantky ze severu Korejského poloostrova velmi vřele.

Ze šesti týmů turnaje skončila KLDR na čtvrtém místě.

Nakonec se ale reprezentantky země, která světu mezitím nesmyslně vyhrožuje jadernými zbraněmi, přece jenom s malým dárkem domů vrátily. Podle organizátorů si odvezly plyšové maskoty Soohorang a Bandabi, což jsou symboly zimních olympijských her, které se bude konat v Jižní Koreji příští rok.

Tak alespoň něco…