Emilie Carterová shání peníze na adopci malého Adama

Emilie Carterová shání peníze na adopci malého Adama Zdroj: Emilie Larter

Emilie Carterová shání peníze na adopci malého Adama
Emilie Carterová shání peníze na adopci malého Adama
Emilie Carterová shání peníze na adopci malého Adama
Emilie Carterová shání peníze na adopci malého Adama
Emilie Carterová shání peníze na adopci malého Adama
6
Fotogalerie

Dobrovolnice jela do Ugandy pomáhat dětem. Kvůli adopci jednoho z nich se ocitla bez prostředků

„Stála jsem na prašné ulici v jedné vesnici v Ugandě. Do rukou mi dali pětidenní novorozeně a můj život se od té chvíle změnil,“ napsala dobrovolnice Emilie Larterová, která ve svých dvaadvaceti letech po ukončení studií na vysoké škole chtěla začít pomáhat v humanitárních organizacích v Africe. Tehdy ještě netušila, že se za několik měsíců ocitne zcela bez prostředků.

Emilie teď proto pomocí internetové sbírky shání finanční prostředky, chce totiž zůstat v Ugandě s Adamem, kterému jsou už dva roky, a vychovávat jej tam. Její příběh však začíná v Ugandě, kde se jí Adam doslova dostal do rukou.

Emilie začala pracovat pro organizaci, která poskytovala základní hmotnou pomoc dětem a jejich rodinám trpícím nouzí. Jednoho večera dostali pracovníci informaci, že je nutné vyjet do vesnice Butagaya, asi pětadvacet kilometrů vzdáleného místa od jejich centrály. Ani jeden z pracovníků nevěděl přesně, co se ve vesnici stalo.

Do Butagayi každopádně přijeli zrovna v okamžiku, kdy vesničané pohřbívali sedmičlennou rodinu. Zahynula matka a šest dětí a jediný, kdo přežil, byl pětidenní novorozenec jménem Adam. Emilie ve svém emotivním příběhu, který sepsala pro web deníku Mirror, popsala, že jí pětidenního chlapce vesničané doslova dali do rukou, aby se o něj postarala.

Emilie se o novorozeně starala jako o vlastní, přilnula k němu a rozhodla se jej adoptovat. Na to ale neměla peníze – adoptovat dítě z Afriky není administrativně ani finančně snadná záležitost – a tak pracovala dál v humanitární organizaci a začala také učit ve škole. Když poprvé ztratila práci, rozhodla se vrátit zpátky do Velké Británie, odkud pochází.

Chtěla tam vydělat peníze, aby se mohla vrátit do Ugandy a vychovávat tam malého Adama. Nakonec se jí nějaké peníze podařilo vydělat, když byl Adamovi rok, vrátila se k němu. V Ugandě se živila všude možně jako učitelka angličtiny, hlídala děti a pomáhala s jejich výchovou. Finanční prostředky však stále nestačily na adopci.

Do pomoci Emilie zapojila i svou rodinu. Její rodiče jí pomáhali, jak mohli, ovšem před loňskými Vánoci přišla další rána – Emilie opět přišla o práci a novou v Ugandě nemůže sehnat. Nyní tam s Adamem chce zůstat stůj co stůj, ovšem vypadá to, že se jí to povede, jen pokud sežene dostatek finančních prostředků, které nyní shání pomocí internetové sbírky.