První tunel pro lodě na světě.

První tunel pro lodě na světě. Zdroj: Norwegian Coastal Administration (Kystverket)

První tunel pro lodě na světě.
První tunel pro lodě na světě.
První tunel pro lodě na světě.
První tunel pro lodě na světě.
První tunel pro lodě na světě.
7
Fotogalerie

Stavební rarita: Norsko postaví za 8 miliard první tunel na světě pro lodě

Norské úřady ve středu představily odvážné plány na první tunel pro lodě na světě. Bude dlouhý 1700 metrů, spojí Moldefjorden a Kjødepollen na poloostrově Stad v západním Norsku a bude stát v přepočtu téměř 8 miliard korun.

Důvodem originálního a neobvyklého projektu je často velmi bouřlivé moře v této oblasti, tunel tak může některé problémy eliminovat. Propojí nejužší část poloostrova Stad a bude široký kolem 38 metrů. Nebude to tedy dopravní cesta pro nějaké obří lodě, ale vejdou se do něj plavidla jak pro nákladní, tak pro osobní dopravu. Výhodou bude také úspora času a paliva.

Úřady a projektanti, jak informovala televize CNN, se také domnívají, že tunel se stane velkou turistickou atrakcí, protože nic podobného na světě neexistuje.

Celkové náklady se odhadují na 315 milionů dolarů, což je v přepočtu necelých 8 miliard českých korun. První část díla by měla být otevřena v roce 2023.

Bouřlivých a větrných dní, kdy je plavba komplikovaná či je vůbec znemožněna zejména pro menší lodě, je v této oblasti od 50 do 100 v roce. Tato část norského pobřeží je pro plavbu označována za obzvlášť náročnou.

Plánuje se, že za hodinu propluje tunelem pět lodí a jejich provoz bude řízen jako na silnici semafory.