Do davu lidí ve Stockholmu najel kamion.

Do davu lidí ve Stockholmu najel kamion. Zdroj: Twitter

Do davu lidí ve Stockholmu najel kamion.
Do davu lidí ve Stockholmu najel kamion.
Do davu lidí ve Stockholmu najel kamion.
Nákladní vůz vjel do davu lidí ve Stockholmu.
Nákladní vůz najel do davu lidí ve Stockholmu.
6
Fotogalerie

V centru Stockholmu najel nákladní automobil do lidí, na místě je několik mrtvých

Tři mrtvé a mnoho zraněných si dnes vyžádal incident, při němž v centru švédské metropole Stockholmu najel nákladní automobil do davu lidí. Oznámila to místní média a potvrdila policie. Podle premiéra Stefana Löfvena vše nasvědčuje tomu, že šlo o teroristický útok. Jedna osoba byla podle něj zadržena.

Podle očitých svědků auto vjelo do davu lidí a prorazilo průčelí obchodního domu Ahlens na nákupní třídě Drottninggatan ve středu města. Stovky lidí z místa incidentu uprchly, na zemi bezvládně leželo několik těl. Na místo dorazili vyšetřovatelé a zdravotníci, policie ulici uzavřela a evakuovala. Z televizních záběrů bylo patrné, že nad místem incidentu stoupal dým a nad centrem města přelétávaly vrtulníky.

Löfven podle agentury TT prohlásil, že všechno ukazuje na teroristický útok. Podle policie je na místě velké množství zraněných. Doprava metra byla v centru Stockholmu přerušena, obyvatelé a návštěvníci města jsou vyzýváni, aby se centru vyhnuli.

Švédský pivovar Spendrups podle listu Aftonbladet po útoku oznámil, že od dnešního rána nemá zprávy o jednom ze svých nákladních aut, které bylo zřejmě ukradeno. Podle fotografií z místa útoku použil zřejmý pachatel právě auto převážející pivo.

Podle televize SVT zazněly na místě incidentu i výstřely. Švédská policie uvedla, že informace o údajných výstřelech obdržela, ale nemůže je potvrdit. Drama se odehrálo na křižovatce velké dopravní tepny a jedné z nejfrekventovanějších pěších ulic ve švédském hlavním městě.

"Stáli jsme uvnitř obchodu s obuví a najednou lidé začali křičet", řekl novinářů jeden ze svědků. "Viděl jsem nejméně tři mrtvé, ale nejspíš jich bylo víc," hlásil zpravodaj švédského rozhlasu.

V prosinci 2010 otřásly místem nedaleko dnešního útoku dva výbuchy, které byly dílem sebevražedného atentátníka. Při explozích v obchodní čtvrti v centru švédské metropole zahynul jen útočník, další dva lidé byli zraněni. Podle policistů se svým vozem mířil na třídu Drottninggatan, místo dnešního útoku.

Švédská zpravodajská služba SÄPO tehdy označila exploze za "velmi vážný teroristický útok". K činu se na internetu přihlásili islamisté. "Toto je náš bratr, mudžáhid Taymour Abdel Wahab, který vykonal mučednickou operaci ve Stockholmu," citovala tehdy jejich prohlášení agentura AFP.

Muž, který teroristický útok ve Stockholmu spáchal, pak ve své závěti naznačil, že jednal na popud irácké větve teroristické sítě Al-Káida. Podle britského list Daily Telegraph Abdel Wahab odešel z irácké metropole Bagdád do Švédska v roce 1992 a v roce 2001 šel na studia do Velké Británie. Podle listu The Guardian vystudoval v roce 2004 sportovní terapii na Bedforshireské univerzitě v Lutonu.

Online přenos můžete sledovat zde >>>

Video placeholde
VIDEO: Vystrašení lidé prchají z místa nehody ve Stockholmu • Twitter.com

Video placeholde
VIDEO: Ve švédské metropoli zavládl chaos. Nikdo neví, zda šlo o útok • Twitter.com

Místo incidentu na křižovatce Drottninggatan a Kungsgatan: