Video placeholde

Trump poslal 50 raket na Sýrii. Rusové to vidí jako porušení mezinárodního práva

Americký prezident Donald Trump v reakci na úterní chemický útok ve městě Chán Šajchún v provincii Idlib nechal odpálit několik desítek raket Tomahawk na leteckou základnu v Sýrii. Střel s plochou dráhou letu bylo podle různých zdrojů 50 až 60. Ruský prezident Vladimir Putin podle svého mluvčího označil americký zásah v Sýrii za "agresi proti svrchovanému státu a za porušení mezinárodního práva pod smyšlenou záminkou", což poškodí rusko-americké vztahy i společný boj proti terorismu.

Americký prezident Donald Trump v reakci na úterní chemický útok v Sýrii označil Asada za hlavního aktéra dění. Dnes potvrdil, že nařídil cílený útok na leteckou základnu v Sýrii, z níž byl podle něj veden chemický útok na město Chán Šajchún v provincii Idlib. "Civilizované národy" prezident vyzval, aby se připojily k USA ve snaze "ukončit masakr a krveprolití v Sýrii".

Video placeholde
VIDEO: Sýrii trápí ohromné množství min i výbušniny v dětských hračkách • Lékaři bez hranic/Martin Bartkovský

Podle Trumpa byl útok provedený v "životním národním bezpečnostním zájmu" Spojených států. Jeho cílem bylo zabránit šíření a užívání chemických zbraní. O tom, že Sýrie použila zakázanou chemickou látku, podle něj není pochyb.

"Syrská armáda nedisponuje zásobami chemických zbraní," zdůraznil mluvčí Dmitrij Peskov a připomněl, že zničení všech syrských chemických zbraní potvrdila Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). "Naprosté ignorování faktů o použití chemických zbraní teroristy podle Putinova názoru jen podstatně zhoršuje situaci," dodal.

Rusko považuje obvinění Damašku z použití chemických zbraní za dosud neprokázaná. Podle ruského ministerstva obrany se plyn do ovzduší rozšířil, když syrské letouny rozbombardovaly sklad zbraní povstalců, bojujících proti vládě v Damašku.

Moskva svého spojence Bašára Asada podpořila i zásahy vojenského letectva, které v Sýrii operuje od podzimu 2015.