Podobný čip mají v těle někteří zaměstnanci firmy Epicentrum.

Podobný čip mají v těle někteří zaměstnanci firmy Epicentrum. Zdroj: Flickr

Blíží se konec světa? Švédská firma implantovala svým zaměstnancům do těla mikročipy

Přiložením ruky si otevřete v budově dveře, oznámíte tímto pohybem také své heslo kopírce, nebo ve firemní kantýně zaplatíte oběd. Ve švédské firmě Epicentrum podobnou činnost několikrát denně vykonává kolem 150 zaměstnanců. Společnost jim, po dohodě s nimi, jsou to dobrovolníci, vložila do těla mikročipy. Ty ale dokážou sledovat i každý pohyb člověka a mohou plnit jiné funkce. Třeba zaměstnavatel ví, kdy jste v pracovní době na toaletě.

Firma Epicentrum může pomocí mikročipů sledovat každý pohyb svého zaměstnance. Čipy začala do těl svých lidí vkládat na základě dobrovolnosti v roce 2015 a dnes ho má kolem 150 lidí. Přístroj prý nemůže být příčinou žádných zdravotních komplikací.

Video placeholde
VIDEO: Jan Hubík mluví o svém podkožním čipu • Martin Bartkovský

Je to ale jedna z možností, jak člověka také sledovat a vlastnit jeho soukromé informace. Vážnější otázkou je, jak to ohrožuje bezpečnost lidí.

Ovšem Patrick Mesterton, spoluzakladatel a ředitel technologické společnosti Epicenter, tvrdí, že mikročipy byly zaměstnancům do těla vloženy proto, aby jim to zjednodušilo život.

S radiofrekvenčním identifikačním čipem si mohou otevírat kódy u dveří, obsluhovat některou kancelářskou techniku a platit za oběd v kantýně firmy.

„Čip můžete ale využít i na další věci, jako je proplacení jízdného v hromadné dopravě, používání kreditní karty, nebo může sloužit místo klíčů ve vašem domě,“ řekl webu The Local Mesterton. Dají se podle něj propojit i s mobilním telefonem.

Podle některých odborníků ale vložením mikročipu dobrovolně odevzdáváte někomu i část svého „já“. Protože v některých čipech mají lidé i různá hesla či PIN.

Patrick Mesterton argumentuje tím, že lidé přece nosí různé varianty podobných zařízení v těle celá desetiletí a uvádí kardiostimulátory.

Mikrobiolog Ben Libberton ze slavné švédské univerzity Karolinska Institute si naopak myslí, že čipy mohou ohrozit naši bezpečnost, protože by někdo mohl zneužít soukromé informace, které v sobě nosíme. „Všechna možná data jsou někde shromažďována. Ptám se, co se s nimi pak stane? Jak se používají? A kdo má k nim přístup?,“ ptá se Libberton.

Společnost Epicentrum sdružuje více než 100 různých firem a má 2000 zaměstnanců. Sídlo má momentálně v Bruselu.