Zápisník prvního "analytika" Wiliama Shakespeara

Zápisník prvního "analytika" Wiliama Shakespeara Zdroj: Antiques Roadshow

Miniaturní zápisník, který komentuje dílo Shakespeara. Anglie slaví unikátní objev ze 17. století

V anglickém antikvariátu objevili knihkupci zcela náhodou malinký zápisník z konce 17. století, který obsahuje poznámky k Shakespearovým hrám. Psal je neznámý autor, který se – zřejmě jako vůbec první – zabýval podrobněji Shakespearovými hrami. Není jasné, zda jsou poznámky psané při sledování jeho her, či zda měl autor v rukou jedny z prvních výtisků Shakespearova díla. Každopádně jde o nález nevídaného významu.

Zápisník o velikosti lidské dlaně vázaný v hnědém nenápadném obalu byl nalezen mezi dalšími knihami z konce 18. století. Nešlo přitom o záměrné hledání něčeho ztraceného, pouze o běžný úklid v antikvariátu. Zápisník podle britského deníku Telegraph nenašel sám antikvariátník, nýbrž jeho nejmenovaný příbuzný, jenž mu v práci zrovna vypomáhal.

Podle Matthewa Halleyho, vedoucího jednoho z nejstarších aukčních domů v Londýně, který se zaměřuje právě na prodej rukopisů a cenných knih, by se mohl zápisník neznámého autora vydražit až za 30 tisíc liber, což je v přepočtu zhruba 930 českých korun. Nález je vlastně důkazem, že již na konci 17. století se Shakespearem někdo zabýval z odborného hlediska, přitom něco jako studium anglické literatury ještě neexistovalo. I když byl Shakespeare známý, z teoretického či vědeckého hlediska se mu nikdo nevěnoval až do konce 18. století, píše britská BBC. A zde se našel důkaz, že náznaky studia Shakespearova díla zde přeci jen byly, a to již koncem 17. století.

Zápisník je nadepsaný slovy „Shakespeare: Komedie a tragédie“. Obsahuje citáty z Shakespearových her a různé krátké poznámky. Celý jeho obsah bude ještě podroben důkladné analýze. „Až do 18. století se nikdo nepokoušel rozebírat Shakespearovo dílo, editovat jej či porovnávat s ostatními. Shakespeare byl známý národní dramatik a básník, kolem jeho osoby vznikala jakási aura mytologické postavy. Lidé na něj ale nikdy nepohlíželi jako na předmět akademického zájmu. Ale tento neznámý pisatel zřejmě ano,“ popisuje Halley.

William Shakespeare patří vskutku mezi nejznámější a nejoblíbenější anglické dramatiky a básníky. Žil v letech 1564–1616 a za svůj život napsal desítky sonetů, romancí, tragédií i komedií. Jeho dílo je dosud oblíbené a hrané, témata jeho tragédií i komedií jsou nadčasová a sdělení všeplatná. Loni uplynulo přesně 400 let od jeho úmrtí a na jeho počest se po celé Británii hrály jeho hry a konaly velké slavnosti.

Češi mají Shakespeara zřejmě nejsilněji spojeného s pravidelnými Letními shakespearovskými slavnostmi, které se konají každé léto pod otevřeným nebem v Praze, Brně, Ostravě i Bratislavě.