Záběry údajného teroristy se objevily na sociálních sítích.

Záběry údajného teroristy se objevily na sociálních sítích. Zdroj: reprofoto vk.com

Ošetřování zraněných probíhalo přímo na nástupišti
Zdemolovaná souprava metra v Petrohradě
Zdemolovaná souprava metra v Petrohradě
V Petrohradu po výbuchu v metru nastal zmatek a začala kolabovat doprava
Zdemolovaná souprava metra po  výbuch v ruském Petrohradu
9
Fotogalerie

V metru v Petrohradě útočil Kyrgyz s ruským občanstvím, tvrdí rozvědka

Atentátník, který zřejmě v pondělí útočil v metru v Petrohradě, byl podle kyrgyzské rozvědky rodák z Kyrgyzstánu a měl ruské občanství. Uvedla to dnes agentura AFP. Ruské úřady se k tomu zatím nevyjádřily. Výbuch trhaviny v metru si vyžádal zatím 11 obětí, dalších pět desítek lidí bylo zraněno.

"Kamikadze z petrohradského metra se narodil v roce 1995 v Kyrgyzstánu a jmenoval se Akbardžon Džalilov," řekl agentuře AFP mluvčí kyrgyzské zpravodajské služby. Dodal, že měl pravděpodobně ruské občanství.

Moskva už v pondělí uvedla, že útok ve druhém největším ruském městě vyšetřuje jako teroristický čin, ale nevylučuje ani jiné možnosti.

Vagón metra podle policie explodoval v pondělí odpoledne v době dopravní špičky mezi stanicemi Senné náměstí (Sennaja ploščaď) a Technologický institut (Těchnologičeskij institut) v centru města. Souprava byla podle očitých svědků plná lidí.

Už večer agentura Interfax uvedla, že bombu, která explodovala mezi dvěma stanicemi metra, měl zřejmě muž v batohu na zádech. Policie pátrá po druhé osobě, jež nechala v jiné stanici (Náměstí povstání) nefunkční nálož, kterou policisté zlikvidovali.

Rovněž večer agentura Interfax napsala, že policie podezírá z útoku 23letého sebevražedného atentátníka ze střední Asie, který měl vazby na radikální islamisty. Motiv útoku může podle AFP souviset se zapojením Ruska do bojů v Sýrii.

Úřady v Kazachstánu naopak popřely, že by atentát spáchal Kazach, který při výbuchu zahynul; dotyčný student petrohradské vysoké školy se naopak stal obětí atentátu. "Dříve se v médiích objevila informace, že se na teroristickém útoku možná podílel Maxim Aryšev z Kazachstánu. Tato informace neodpovídá skutečnosti," řekl náměstek šéfa tajné služby KNB Nurgali Bilisbekov podle agentury Interfax. "Dříve se v hledáčku KNB neobjevil, ani partneři z ruských služeb jej nepodezírají. Nejspíše se stal obětí atentátu, když se nacházel přímo v ohnisku výbuchu," dodal.

Jiný podezřelý muž s vousem a v muslimském oděvu, jehož fotografie se objevila v médiích, se podle serveru Newsru.com sám dostavil na policii, aby ujistil, že s útokem nemá nic společného.

Ruské tajné služby se při výslechu jistého Rusa, zatčeného po návratu do vlasti po působení v řadách radikální organizace Islámský stát, dozvěděly, že se v Petrohradu chystá útok, a tak se jim podařilo zabránit druhému atentátu, uvedl dnes list Kommersant s odvoláním na nejmenovaný "důvěryhodný zdroj". Dotyčný islamista ale stál na žebříčku IS příliš nízko, a tak informace nebyly úplné, poskytl však telefonní čísla svých společníků. Když v metru zahřměl výbuch, museli agenti přerušit odposlech podezřelých, kterým okamžitě zablokovali telefony, a to zřejmě způsobilo selhání druhé bomby v metru. Obě nálože totiž měly být odpáleny prostřednictvím mobilních telefonů. Kommersant poznamenal, že předpokládaní teroristé mohou být "v nejbližší době zatčeni či zlikvidováni".

V Petrohradu byl dnes ráno obnoven provoz metra v plném rozsahu. Krátce po útoku byla podzemka uzavřena, městská doprava na povrchu fungovala zadarmo.