Předseda Evropské rady Donald Tusk s oficiálním dopisedm od britské premiérky.

Předseda Evropské rady Donald Tusk s oficiálním dopisedm od britské premiérky. Zdroj: Profimedia.cz

Brexit začíná. Předseda EK dostal formální oznámení záměru Londýna odejít z unie

Ostatních 27 zemí Evropské unie bude při jednání s Británií o odchodu ze společenství postupovat jednotně a rozhodně. Novinářům to dnes v Bruselu řekl předseda Evropské rady Donald Tusk krátce poté, co obdržel dopis britské premiérky Theresy Mayové s formálním oznámením záměru Londýna z unie odejít. V jednáních podle něj bude cílem minimalizovat náklady a nejistotu pro občany, podniky i samotné členské země unie.

"Co ještě dodat? Už teď nám chybíte," ukončil Tusk své stručné vystoupení před novináři. Nemá podle něj smysl předstírat, že dnešek je v Bruselu či v Londýně šťastný den.

V prohlášení Evropské rady, které bylo zveřejněno souběžně s Tuskovým vystoupením, se uvádí, že ostatní členské země EU britského rozhodnutí litují, ale na celý proces jsou připraveny. Soustředit se v první řadě chtějí na klíčové věci související se "spořádaným odchodem" Británie. Zde se tak pohled EU může dostat do rozporu s britskou představou souběžného vyjednávání také o nové podobě vzájemných vztahů.

Tuskovi okolo 13:30 dopis své premiérky předal britský velvyslanec při EU Tim Barrow v nové budově Evropské rady. "Tak tady to je, šest stránek," ukázal na začátku svého vystoupení Tusk dopis novinářům.

Připomněl, že většina Evropanů, včetně skoro poloviny Britů si přála, aby Británie z unie neodcházela. V referendu se před devíti měsíci pro brexit vyslovilo 52 procent hlasujících.

Tusk ale také zdůraznil, že očekávaný brexit ostatních 27 zemí EU udělal rozhodnějšími a jednotnějšími. "Tím jsem si zcela jist - zvlášť po prohlášení z Říma - a dnes mohu říct, že jednotní a rozhodní budeme také v budoucnu, při nadcházejících těžkých jednáních," upozornil Tusk. On sám i Evropská komise proto podle něj mají k ochraně zájmů sedmadvacítky velmi silný mandát a vše potřebné k dosažení cíle.

Tusk ale také zdůraznil, že v současné chvíli se nic nemění a unijní právo bude v Británii a pro Británii platit až do chvíle skutečného odchodu země z bloku.

Předseda Evropské rady potvrdil, že v pátek nabídne členským zemím návrh mantinelů pro vyjednávání, které by měl potvrdit mimořádný summit svolaný na 29. dubna.

Na jejich základě pak Evropská komise navrhne konkrétní mandát pro jednání, který po schválení členskými zeměmi bude z unijní strany do praxe uvádět tým vedený někdejším eurokomisařem Michelem Barnierem.

Komplikované a bezprecedentní rozhovory tak fakticky začnou zřejmě až koncem května či v červnu. Podle Barnierových představ by měly skončit někdy v říjnu 2018 tak, aby se Británie mohla zcela mimo EU ocitnout na jaře roku 2019.