Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Ceny pohonných hmot klesají. Tady je pět důvodů, proč mohou klesat dál

Právě teď jsou podle dat CCS na českých pumpách nejnižší ceny nafty a benzínu v letošním roce. Přispěl k tomu mimo jiné propad cen ropy z 55 na 50 dolarů i oslabení samotného dolaru. Jak to bude dál?

1. Americké břidlice

Těžba z břidlic se zejména ve Spojených státech amerických rychle rozvíjí a zdokonaluje. Díky novým technologiím a nalezištím získal svět úplně nové zásoby ropy — a čím větší zásoby, tím nižší cena.

2. Americká pružnost

Rychle otevřít, rychle zavřít. Břidlicové vrty v USA velmi pružně reagují na cenu ropy. Když cena ropy v roce 2014 zažívala volný pád, mnoho vrtů ukončilo těžbu. Zůstaly jen ty nejefektivnější. Když se loni cena dostala nad 50 dolarů za barel, spousta vrtných zařízení se zase rozjela – od loňského srpna je jich dvojnásobek. Investoři spekulující se zvýšením cen tohle poněkud podcenili.

3. Velké rezervy

Právě v USA od loňského září prudce roste těžba. A nejen celkově, ale i v průměru každé vrtné zařízení těží více a více ropy. Navíc jsou v těžbě rezervy — spousta vrtů je nedodělaných, ale připravených. Nadto se nacházejí další zásoby ropy, jako nedávno na Aljašce — nové naleziště je prý největší za posledních 30 let.

4. Selhání OPEC

Ropný kartel OPEC se sice loni po mnoha letech skutečně domluvil na zkrácení těžby, aby ropy bylo méně a cena rostla — což se skutečně stalo, navíc dohody se účastnilo i Rusko. Jenže právě schopnost pružně reagovat na cenu ropy v Americe nedovolí cenám ropy stoupat dál, a ty navíc v posledních týdnech klesají. Státy OPEC, spoléhající na příjmy z ropy, mohou ztratit nervy a těžbu naopak ještě zvýšit, aby urvaly větší část trhu. To by ceny ropy poslalo ještě níž.

5. Konec intervencí

Faktorem ovlivňujícím ceny pohonných hmot často víc než ceny ropy jsou jednak daně — tam se ale teď velké změny nečekají —, jednak kurs koruny. Ten je stále ještě uměle oslabován intervencemi České národní banky. Jenže ty se blíží ke konci a koruna by mohla za pár měsíců trvale posílit. Ostatně dolar na světových trzích o něco málo oslabil už teď — i to umožňuje snížit ceny pohonných hmot na českých benzínkách.

Co naopak tlačí ceny vzhůru?

Není všechno jenom růžové. Napětí ve světě může všechny tyto předpoklady převrátit doslova ze dne na den. Na růst cen ropy tlačí i v posledních letech nevídaný růst ekonomik — to by ale měli dokázat pokrýt právě američtí těžaři. Ve prospěch růstu cen ropy však stále ještě, byť už ne tak silně jako v minulých letech, hovoří i tiskařský apetyt centrálních bank, které na cenách ropy mohou vytvořit bublinu podobně jako v roce 2011.

Pokud však nevypukne válka, zdá se, že ceny budou spíše klesat v průměru pod 30 korun za litr.