Nový typ mraků asperitas.

Nový typ mraků asperitas. Zdroj: Profimedia.cz

Nový typ mraků asperitas.
Nový typ mraků asperitas.
Nový typ mraků asperitas.
Nový typ mraků asperitas.
Nový typ mraků asperitas.
6
Fotogalerie

Meteorologové uznali nový typ mraku, pojmenovali ho „Drsňák“

Je to jako když vzhlédnete do rozbouřeného moře. Shluky oblaků jsou malé a pravidelné a působí místy až děsivě. Takový je nový typ mraku, který v minulých dnech oficiálně uznala Mezinárodní meteorologická organizace.

Mezinárodní atlas oblaků (International Cloud Atlas), který v úterý citovala CNN, jej popisuje následujícím způsobem: „Pro mrak Asperitas jsou typické jasně oddělené vlnky, které mrak utvářejí. Jsou buď jemné, nebo mírně vroubkované s menšími předěly, které místy přecházejí v ostrá vyústění.

Často vypadají obdobně jako zčeřená mořská hladina z pohledu ode dna,“ uvádí zpráva v atlasu oblaků. Popis je až básnicky pečlivý a přesný, protože mraky skutečně vypadají jako „zčeřená mořská hladina“, na niž se člověk dívá z opačné strany.

 

Mrak dostal jméno Asperitas. Slovo „asperitas“ pochází z latiny a znamená drsnost, hrubost, ale také nevlídnost a nevybíravost. Název koresponduje se vzhledem mraku, protože při pohledu na něj nás opravdu nic vlídného nenapadá. Do češtiny by se tedy dal přeložit jako „Drsný“ nebo také „Drsňák“.

Mezinárodní meteorologická organizace eviduje všechny druhy oblaků a pravidelně je aktualizuje a upřesňuje ve svém atlase, který každoročně vydává. Je tomu již třicet let, kdy se do atlasu dostal nový typ mraku – přidávání nových typů tak není vůbec časté, jde spíše o velkou vzácnost. Oblak jménem Asperitas však má také další zvláštnost: o jeho zapsání do atlasu a do seznamu MMO přispěla veřejnost, která si všímala neobvyklých a doposud nikdy neviděných útvarů na obloze.