Ilich Ramírez Sánchez přezdívaný Carlos.

Ilich Ramírez Sánchez přezdívaný Carlos. Zdroj: Profimedia.cz

Někdejší nejhledanější terorista Carlos alias Šakal dostal v Paříži další doživotní trest

Venezuelský terorista Ilich Ramírez Sánchez, známý pod přezdívkami Carlos či Šakal, dnes u soudu v Paříži dostal doživotní trest za atentát z roku 1974. Carlos už v minulosti dva doživotní tresty dostal. Odpykává si je ve francouzském vězení.

Jako hledaný terorista se v 70. a 80. letech Carlos skrýval i v řadě tehdejších komunistických zemí. Mezi lety 1978 a 1986 přicestoval (většinou na jihojemenský pas) několikrát i do bývalého Československa. Od poloviny 80. let mu poskytla ochranu Sýrie, pro niž se však stal v 90. letech nepohodlným, a tak přesídlil do Súdánu. Jeho kariéru ukončila v srpnu 1994 v Súdánu banální operace, údajně liposukce, po níž byl ještě pod vlivem anestetik předán tamní policií Francii. Zde byl na Štědrý den roku 1997 odsouzen k doživotnímu vězení za útok z roku 1975.

Další doživotí dostal v roce 2011, a to za atentáty spáchané ve Francii v letech 1982 a 1983. Čtyři vražedné útoky, z nichž ho soud uznal vinným, si tehdy vyžádaly 11 mrtvých a 150 zraněných. Tento trest byl potvrzen v roce 2013. Dnes dostal třetí doživotní trest za atentát z roku 1974, při kterém zahynuli dva lidé a dalších 34 bylo zraněno.

Carlos byl v nynějším procesu obžalován ze zabití dvou lidí a zranění dalších 34 osob při atentátu v centru Paříže v roce 1974. Nyní sedmašedesátiletý terorista proces označoval za absurdní, protože se zabýval činem starým 42 let. Účast na atentátu popíral a tvrdil, že prokuratura proti němu nemá žádné důkazy.

Přezdívku Šakal dostal od tisku podle knihy britského spisovatele Fredericka Forsytha Den pro šakala (o nájemném vrahovi, jenž má zabít prezidenta Charlese de Gaulla). Carlos, jak si sám říkal, byl téměř 20 let nejhledanějším teroristou světa, odmítá, že by byl terorista, a označuje se za "revolucionáře z povolání".