Andreas Lubitz navedl záměrně letadlo plné lidí do horského masivu. Udělal to, protože trpěl maniodepresivní poruchou?

Andreas Lubitz navedl záměrně letadlo plné lidí do horského masivu. Udělal to, protože trpěl maniodepresivní poruchou? Zdroj: ČTK, EPA, Reuters

Greig Friday zemřel při leteckém neštěstí se svou matkou.
Australanka Carol Friday zemřela na palubě airbusu se svým synem.
Trosky letadla prohledávali vAlpách týdny.
pilot Airbusu A320 společnosti Germanwings Andreas Lubitz
Záchranáři u trosek letounu Germanwings
13
Fotogalerie

Otec pilota, který ve francouzských Alpách zabil 150 lidí, rozzuřil v den výročí pozůstalé

Od nehody letounu společnosti Germanwings, který dle vyšetřovatelů záměrně navedl do skal pilot, uplynuly dva roky. Na palubě tehdy zemřelo všech 150 lidí, jejichž památku si ve Francii a v Německu připomínají jejich rodiny, přátelé i známí. Poklidnou pietu však narušil otec údajného viníka nehody, který svým činem rozzuřil pozůstalé do běla.

Letoun společnosti Germanwings se zřítil 24. března 2015 na cestě z Barcelony do Düsseldorfu. Nehodu podle vyšetřovatelů schválně způsobil druhý pilot Andreas Lubitz, který využil odchodu kapitána na toaletu, zamknul se v kokpitu a navedl letadlo do hor v provensálských Alpách. Nehodu nikdo nepřežil. Vyšetřování později ukázalo, že pilot dlouhodobě trpěl psychickými problémy.

Takové závěry ale v den druhého výročí neštěstí zpochybnil jeho otec Gunter Lubitz. Pilotova rodina, která dle BBC na veřejnosti vystoupila vůbec poprvé od nehody, je přesvědčena, že pád letadla Andreas Lubitz nezpůsobil záměrně. „Náš syn byl velmi zodpovědná osoba. Neměl žádný důvod spáchat sebevraždu a určitě ne s sebou vzít dalších 149 nevinných lidí,“ stojí ve vyjádření, které Gunter Lubitz poslal v úterý německým médiím a totéž zopakoval v pátek i na tiskové konferenci v Berlíně.

Lubitzův otec tvrdí, že společně s „mezinárodně uznávaným leteckým expertem“ Timem van Beverenem zkoumali možné scénáře pádu letadla a došli k závěru, že po odchodu kapitána unikl do kabiny oxid uhelnatý, který znemožnil Lubitzovi řídit letadlo.

VÍCE SI PŘEČTĚTE NA INFO.CZ