Arcibiskup Michele Pennisi bojuje na Sicílii proti mafii.

Arcibiskup Michele Pennisi bojuje na Sicílii proti mafii. Zdroj: youtube.com

Odvážný biskup zakázal gangsterům dělat kmotry na křtech, mafie na Sicílii pořád řádí

Nechvalně proslulá sicilská mafie Cosa Nostra se dostává pod tlak i v oblastech, o kterých se ji v minulosti ani nezdálo. Arcibiskup Michele Pennisiho ze sicilského Monreale vydal v pátek rozhodnutí, kterým zakázal mafiánům dělat kmotry při křtech. A nerad vidí členy mafie i ve svém kostele.

Pennisimu se nelíbí ani označení „kmotr“, které mafie používá, protože v případě křtu má samozřejmě naprosto jiné konotace. „Svět náboženské slušnosti a svět zločinců jsou dva neslučitelné světy,“ odůvodnil sicilský arcibiskup své rozhodnutí.

 

Do Pennisiho diecéze patří i město Corleone. To se stalo celosvětově známým, když spisovatel Mario Puzo nazval ve svém románu Kmotr hlavu mafiánské rodiny Don Vito Corleone. V roce 1972 pak dílo zfilmoval Francis Ford Coppola a hlavní roli svěřil americkému herci Marlonu Brandovi.

A o tom, že fabulace z knihy je vlastně pořád skutečností a pravdu má i arcibiskup Pennisi, svědčí to, že loni v srpnu italské ministerstvo vnitra rozpustilo místní zastupitelstvo v Corleone, protože se do něj infiltrovala mafie. 

Samotné rozhodnutí biskupa Michele Pennisiho vyplynulo i z toho, že pozornosti médií neuniklo, že v únoru syn jednoho z nejznámějších gangsterů Salvatore Riiny (ten byl odsouzen na doživotí a sedí ve vězení), byl kmotrem právě na křtu v kostele.

 

Biskup Pennisi ale do budoucna nevylučuje, že i mafiáni by mohli dojít k pokání a polepšit se. „Pokud někdo z nich přizná, že dělal špatné věci, v tom případě můžeme diskutovat o odpuštění,“ řekl duchovní sicilský vůdce. Jenže k tomu se zjevně z místních zločinců nikdo nechystá, protože mu pak hrozí, že bude v rámci odplaty zavražděn. Michele Pennisi je svými odvážnými vystoupeními proti mafii známý už dlouho. V roce 2008 mu bylo vyhrožováno smrtí, protože ve své diecézi zakázal církevní pohřby známých gangsterů.