Miloslav Vlk

Miloslav Vlk Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Zemřel kardinál Miloslav Vlk, bylo mu 84 let

Ve věku 84 let dnes zemřel kardinál Miloslav Vlk. Na svém twitterovém účtu o tom informoval pražský arcibiskup Dominik Duka. Vlk v posledních měsících trpěl rakovinou plic s metastázemi do kostí.

"Se smutkem v srdci se modlím za duši zemřelého kardinála Vlka," uvedl Duka. Pražské arcibiskupství vyzvalo věřící k motlitbě za spásu duše zesnulého kardinála.

Vážná nemoc se u kardinála Vlka začala projevovat zhruba na jaře loňského roku. O Vánocích se kardinálův stav zhoršil natolik, že musel být na několik dní hospitalizován. Nemoc mu lékaři diagnostikovali po Novém roce. Vlk podstupoval chemoterapii v jedné z pražských nemocnic. Koncem ledna s Vlkem telefonicky hovořil papež František a ujistil ho, že se bude modlit za jeho zdraví.

Miloslav Vlk se narodil se 17. května 1932 v Líšnici na Písecku. Jeho život prošel řadou zvratů. V roce 1968 byl vysvěcen na kněze. Po deseti letech mu ale komunisté odebrali tehdy požadovaný státní souhlas k výkonu kněžského povolání. Vlk pak sloužil mše tajně v malých skupinách věřících. Ač vzděláním historik, archivář a teolog, byl z politických důvodů nucen živit se jako myč oken.

Na začátku 90. let minulého století byl jmenován biskupem v Českých Budějovicích, poté se na jaře 1991 po rezignaci Františka Tomáška stal hlavou českých katolíků. Od října 1994 byl kardinálem. Úřadu pražského arcibiskupa se ujal 1. června 1991, jeho rezignaci přijal papež Benedikt XVI. v únoru 2010 a v pořadí 36. pražským arcibiskupem jmenoval Duku.